Præcisering: Andrii Nikolaienko har en øjenfejl og er derfor erklæret ikke-egnet til militærtjeneste. Derfor har det været muligt for ham at flygte til Danmark. Det fremgår nu af artiklen.
Kok og lagerarbejder.
Sådan et CV rimer ikke lige frem på en nyansættelse i et tømrerfirma.
Men for Hustømrerne A/S i Aarhus betyder det ikke så meget, hvad den ukrainske flygtning Andrii Nikolaienko har lavet før.
Mandag havde han første arbejdsdag på en byggeplads og var hjemme i den lille lejlighed klokken 17.
- Det gik godt. Jeg er virkelig glad for endelig at kunne arbejde. Det handler også om det sociale og at komme ud og være blandt folk. Det var dejligt, siger Andrii Nikolaienko, der i første omgang er ansat som arbejdsmand.
Han er naturligvis påvirket af krigen i sit hjemland, men det har været altafgørende for ham at komme i gang med at arbejde hurtigst muligt.
- Det handler om at stå op om morgenen og bare komme i gang. Jeg er kun lidt træt nu og bare meget glad. Jeg blev træt af at blive hjemme, så det er så dejligt at komme i arbejde, siger 23-årige Andrii Nikolaienko, der ikke ser nogen forhindringer i, at han egentlig er uddannet kok:
- Jeg har også været lagerarbejder. Så jeg føler mig klar til at tage det her job, siger han.
Andrii Nikolaienko flygtede med sine forældre fra Ukraine, da Rusland indledte invasionen i slutningen af februar, og kom kort efter til Danmark, hvor hans søster Veronika bor og til dagligt studerer til sosu-assistent i Randers.
Han kom ud af Ukraine, på trods af at andre mænd i hans aldersgruppe skal blive og være en del af reserven. Det skyldes, at han har en øjenfejl, som allerede inden krigen betød, at han var vurderet ikke-egnet til at være en del af forsvaret.
Det havde han papir på, og derfor fik han lov til at forlade Ukraine.
En robust mand
Det er særloven, som Folketinget vedtog i midten af marts, der gør det muligt for ukrainske flygtninge at komme i arbejde, lige så snart de har en opholdstilladelse i hånden. Det har over 5.000 nu – 276 af dem i Aarhus – ifølge de nyeste tal fra Udlændingestyrelsen.
Hustømrerne blev for nogle uger siden kontaktet af fagforeningen 3F, der gerne ville sætte dem i kontakt med Andrii Nikolaienko.
Det glæder administrerende direktør i firmaet Morten Sort Mouritsen, at han nu er trukket i arbejdstøjet hos dem:
- Det er rart, at vi kan bidrage på en eller anden måde i den her situation, selvom det ikke er i stort omfang. Men her har vi da muligheden for at gøre noget. Det er gået stærkt med Andrii, siger han.
For Morten Sort Mouritsen betyder det ikke så meget, at der på ukrainerens CV står kok og lagerarbejder.
- Han starter som arbejdsmand, og jeg er blevet forsikret om, at det er en ung mand, der gerne vil i gang og er vant til at tage fat. Det tager jeg for gode varer. Vi vil også gerne tage et ansvar i den her situation:
- Og vores medarbejdere er vant til at håndtere det. Der går selvfølgelig lidt tid, før han er oppe i fulde omdrejninger, siger Morten Sort Mouritsen.
Torben Justsen er afdelingschef i Hustømrerne og kommer til at være lidt tættere på Andrii Nikolaienko i dagligdagen.
- Han kommer til at hjælpe vores arbejdsmænd med noget logistisk på en stor byggeplads. Her skal der blandt andet flyttes nogle materialer op igennem en bygning. Han er jo en robust mand, så det skal han nok klare, siger Torben Justsen.
Han har forberedt sine folk på byggepladsen på, at de kommer til at tale mere engelsk i den kommende tid.
- De glæder sig til at tage imod ham. Vi klarer den med engelsk, ellers har vi arme og ben, vi kan bruge. Det skal nok gå. Vi har også haft andre flygtninge, siger Torben Justsen.
3F frygter udnyttelse af ukrainere
I 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus bruger de i øjeblikket en del krudt på at hjælpe ukrainere godt ind på arbejdsmarkedet.
For det er vigtigt, lyder det fra faglig sekretær, Martin Nedergaard:
- Vi har en frygt for, at ukrainere, der kommer hertil, ikke kender spillereglerne på det danske arbejdsmarkeder. Derfor er de et nemt bytte for nogen, der godt vil udnytte dem, og dermed skaffe en ny underklasse på arbejdsmarkedet, siger han:
- Vi kender det fra byggebranchen, restaurationer og rengøringsområdet: Der sker store løndumpinger, siger Martin Nedergaard.
Derfor har 3F også sendt en medarbejder ned på velkomstcentret for flygtninge på den gamle Frydenlundskole i Aarhus nogle timer i ugen.
- Her laver vi opsøgende arbejde og skaber kontakt til ukrainerne, men også til de enkelte arbejdsgivere, som er interesserede i at ansætte ukrainere, siger Martin Nedergaard.
3F har også hjulpet Andrii Nikolaienko med en masse praktiske ting, der er nødvendige, før man kan begynde at arbejde - at få et CPR-nummer, Nem-ID og en bankkonto.
For Andrii Nikolaienkos søster, Veronika Sørensen, er der kun glæde at spore efter, at hendes bror har haft sin første arbejdsdag i Aarhus.
- Vi er glade. I vores land handler alt om at have et job. Det er vigtigt, at vi har et arbejde. Så jeg er virkelig glad for, at han nu har fået et job, siger hun.