Kolonihaver på menuen: Kommune vil helårsbeboelse til livs

Det er ulovligt at bo i sin kolonihave om vinteren. Alligevel sker det, og det er svært at bevise, lyder det fra forbund.

i Aarhus Kommune er man i gang med at afklare juridiske spørgsmål i forhold til at begrænse helårsbeboelse. (Foto: Frank Joe Hansen © Frank Joe Hansen)

Ordet ”kolonihave” dufter for mange nok af sommer, sol og fuglesang. Men flere og flere kolonihaveejere tager sne og frost med og bor ulovligt i deres kolonihave om vinteren.

Netop den stigende helårsbeboelse er en af de meget varme kartofler i en ny handlingsplan for de 3.780 kolonihaver i Aarhus Kommune. En plan, som snart lander på lokalpolitikernes bord. Samtidig skal det skal være slut med, at kolonihavehuse lægger sig ud og vokser sig større end de 50 kvadratmeter, man i kommunen har vedtaget, at kolonihaverne må være.

Der er kommet 26 høringssvar til den nye kolonihaveplan – nogle med forslag om at udrydde helårsbeboelsen ved at lukke for vandet om vinteren eller ved at opsige lejeaftalen, hvis nogen bor ulovligt.

Andre ønsker at lempe reglerne. Blandt andet ved Brabrand Sø i Haveforeningen af 1941. Her forklarer en af beboerne, Lars Spring, at han ikke ser de ulovlige overnatninger som et stort problem.

- Vi ønsker også at bruge vores kolonihavehus eksempelvis i en weekend med godt vejr i vinterhalvåret, siger han.

Han pointerer, at der er stor forskel på at få lov at overnatte nogen enkelte vinterweekender og så at tale om helårsbeboelse.

- Vores opfattelse er ikke, at helårsbeboelse er et stort problem i kolonihaverne, men det er klart, at der er nogle steder, det er værre end andre.

I kolonihaveforeningen Charlottehøj oplever formand Dan Foged, at der er nogle, der bor året rundt i deres kolonihave. Han er bekymret for, at det bliver en glidebane, hvis der bliver åbnet for overnatning i vinterweekender.

- Der er nogen, der er ligeglade og bare bor der, og der er ikke nogle rigtige sanktionsmuligheder. Som bestyrelse kan vi jo ikke rende rundt og være ordensmagt; vi kan kun appellere til folk om at overholde de regler, der er, siger han.

På landsplan har der været kørt flere sager i retten for at få folk smidt ud på grund af ulovlighederne - men alle er tabt.

Forbund: Svært at løfte bevisbyrden

Problemet er, at det er svært at løfte bevisbyrden. Ingen har lyst til at gå med lommelygte og fotografiapparat en lang vinter for at dokumentere lovbrud, mener Kolonihaveforbundet.

- Det hjælper ikke noget, at vi kører den ene sag efter den anden, for kan vi ikke løfte bevisbyrden, kommer det jo til at ramme os i nakken i stedet, og så siger folk bare: ”Vi kan bare gøre, hvad vi har lyst til – de kan ikke gøre noget”, siger formand Preben Jacobsen.

Men der skal findes en vej for at dæmme op for ulovlighederne, for forbundet er ikke klar til at arbejde for, at kolonihaverne må bruges året rundt, siger han.

- Det er til ophold om sommeren, for ellers havde man nok sat en anden leje ind. Det er jo ikke rimeligt, at man kan bo der hele året til den for én til seks kroner per kvadratmeter. Det siger sig selv.

Aarhus Kommune er netop nu i gang med at afklare de juridiske spørgsmål om muligheden for at begrænse helårsbeboelse.

Facebook
Twitter