Kolossalt pres på lægevagt: Sabrina og hendes syge søn henvist til koldt telt med opkast

Telt pakkes nu ned, oplyser Aarhus Universitetshospital.

Denne bænk blev Sabrina Guldmann Stausager og hendes treårige søn henvist til, da de ventede på at blive undersøgt af lægevagten i Aarhus.

Hvilke coronaregler gælder egentlig, hvis man skal have sit barn tilset i lægevagten?

Sabrina Guldmann Stausager blev alvorligt i tvivl, da hun i sidste uge mødte op på Aarhus Universitetshospital i Skejby med sin treårige søn Louis, som havde meget høj feber, hoste og vejrtrækningsbesvær.

Da hun ankom med sønnen efter at have talt med lægevagten i telefonen, tog sagen nemlig en uventet drejning.

- Jeg indtaster hans CPR-nummer, og så spørger damen ved skranken, om jeg har en negativ coronatest på min dreng. Det har jeg ikke, for det er jeg ikke blevet informeret om, fortæller Sabrina Guldmann Stausager.

Hun får derefter at vide, at hun ikke må komme ind i venteværelset og bliver fulgt ud i et telt udenfor. Her er en bænk, og der ligger en ølflaske og opkast på jorden. Hendes dreng er kun iført bokse-shorts og t-shirt.

- Jeg spørger damen, om hun virkelig mener det. Hun svarer, at hun godt vil finde nogle tæpper til os, siger Sabrina Guldmann Stausager.

Test er ikke et krav

Med sin syge søn under armen begynder situationen at blive meget utryg for Sabrina. Sønnen Louis var heller ikke tilpas ved situationen. Mens de venter i teltet, begynder han at fryse og ryste.

Efter 15-20 minutter sker der endelig noget. Undersøgelsen af Louis går i gang - en undersøgelse som Sabrina Guldmann Stausager langt fra er tilfreds med:

- Lægen lyser på ham med en lygte i mørket, for der var ikke sat lys op. Jeg synes ikke, han kunne lave en tilfredsstillende undersøgelse, siger Sabrina Guldmann Stausager, der blev sendt hjem igen med sit barn.

Hun håber ikke, at andre familier skal opleve det samme. Derfor har Sabrina Guldmann Stausager klaget til Styrelsen for Patientsikkerhed over episoden og skrevet et opslag i Facebook-gruppen "Aarhus Mor", hvor to andre kvinder har delt lignende oplevelser.

Ifølge presseafdelingen på Aarhus Universitetshospital, hvor lægevagten er placeret, er det omtalte telt nu ved at blive pillet ned. Det har ikke været meningen, at det skulle bruges som opholdsrum for patienter i lægevagten.

Oprindeligt er det blevet stillet op i forbindelse med et nu lukket corona-afsnit på hospitalet.

Vagtchef hos lægevagten i Aarhus Jens Peter Geil beklager, at Sabrina Guldmann Stausager har haft en dårlig oplevelse. Ifølge ham er der lige nu et kolossalt pres på lægevagten - og forvirring omkring hvilke regler der gælder.

Han understreger, at det ikke er et krav, at der skal foretages en coronatest hos et barn inden en undersøgelse.

- Det er aldrig rart at føle, at man bliver afvist, men det har heller ikke været tanken her. Vi har hen over sommeren haft kolossalt travlt i lægevagten, og det er helt usædvanligt for årstiden, siger Jens Peter Geil.

Forventer vedblivende pres

Han forklarer presset med mange ’småinfektioner’ hos børn. I de seneste uger har der været meldinger om fyldte børneafdelinger på hospitalerne, fordi RS-virus hærger usædvanligt tidligt i sæsonen.

Ifølge Mette Holm, overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, gælder det stadig, ikke bare i Region Midtjylland, men i store dele af landet.

Mange steder melder lægevagter også om et hidtil uset antal opkald om luftvejsinfektioner. Selve opmærksomheden omkring infektionerne er en af årsagerne til presset, vurderer Jens Peter Geil.

Teltet bliver nu pillet ned, oplyser Aarhus Universitetshospital.

- Der bliver skrevet og talt om RS-virus og børneafdelinger, der er overbelastede, og så bekymrer man sig endnu mere, når ens barn hoster, siger han.

Akutmodtagelse på Aarhus Universitetshospital i Skejby dækker både lægevagt og skadestue, og derfor sker det ifølge Jens Peter Geil indimellem, at man ikke kan overholde afstandsreglerne med en meter i venteværelset.

Af den grund skal forældre i Aarhus og fremover forberede sig på at blive bedt om at vente på en undersøgelse uden for venteværelset.

- Vi kan godt komme til at se, at folk må vente uden for venteværelset. Det kan være lige så rart at sidde i en bil end at sidde i et telt eller i et hjørne. Det er et vilkår, det kan vi ikke helt undgå.

Så beskeden er at tage et tæppe med, for man kan godt blive bedt om at vente udenfor fremover?

- Jeg tror, man vil blive bedt om at vente i sin bil. Men det her er ekstraordinært, det er ikke hverdagskost, men det gode råd er, at lægevagten er sat i verden for at dække for egen læge, når egen læge lukker klokken 16. Så det er kun til akut sygdom eller akut opstået forværring af kronisk sygdom, siger Jens Peter Geil og understreger sin pointe:

- Hvis det her skal lade sig gøre, skal vi kun se dem, der vurderes at være så syge, at der er en risiko for indlæggelse. Vi skal ikke se snottede børn, der kan lege og ikke er påvirket af deres infektion, siger Jens Peter Geil.

Facebook
Twitter