Kommune anmeldte seksuelt overgreb på pige: Forældre fik aldrig besked

Randers Kommune erkender fejl. Pædagogmedhjælperen er siden renset for mistanke.

Forældreparret Christopher Steen og Tine Revsbæk blev først orienteret om politianmeldelsen, da pædagogmedhjælperen selv ringede til dem. (Foto: Heikki Yding © dr)

I mere end to måneder var et forældrepar uvidende om, at deres datter var part i en sag om mulige seksuelle overgreb.

Tine Revsbæk og hendes mand Christopher Steen vidste ikke, at deres datter var det ene af i alt tre børn, som kommunen skrev på politianmeldelsen af en pædagogmedhjælper i daginstitutionen Stjernehuset i Randers 10. april.

- Min datter har ikke været til afhøring, og jeg har ikke været trukket til side, så nej ingenting overhovedet. Ingen indikationer, ingen bemærkninger, intet, siger hun.

Tine Revsbæk og Christopher Steen fik først besked i fredags, da pædagogmedhjælperen selv ringede. Han havde nogle dage forinden fået brev fra Statsadvokaten om, at sagen mod ham var droppet.

Først fredag gik det op for ham, at kommunens politianmeldelse indeholdt ikke kun ét, men tre børn, og at et af dem var Tine Revsbæk datter.

Tine Revsbæk har hele tiden været sikker på, at pædagogmedhjælperen var uskyldig, og hun er naturligvis glad for, at der ikke er sket overgreb, men hun undrer sig over kommunens fremgangsmåde.

- Uanset om det er noget eller ikke er noget, så skal forældrene vel informeres om, at der er blevet indgivet en politianmeldelse. Jeg forstår det ikke, siger hun.

Kommune undskylder

Randers Kommune lægger sig fladt ned og erkender, at der er sket en fejl, og at man burde have orienteret forældrene.

Det siger direktør for Børn og Skole Michael Maaløe.

- Det er simpelthen en fejl. En meget beklagelig fejl, og det har vi selvfølgelig også ringet til forældrene og undskyldt, siger han.

Tidligere på ugen var sagen om pædagogmedhjælperen til debat i Randers Byråd. Samme dag fik kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt et notat fra to ansatte i forvaltningen.

Heraf fremgik det, at der var sket en fejl. Tine Revsbæks datter burde ikke have været nævnt i politianmeldelsens overskrift, og det burde være fremgået tydeligere af anmeldelsen, at den kun drejede sig om ét barn.

Desuden burde forvaltningen have orienteret forældrene, og det har man nu beklaget over for dem.

Michael Maaløe kan godt forstå, at forældrene er vrede.

- Ja, det kan jeg sagtens. Den medarbejder, der ringede til dem, blev også skældt meget ud, og det kan jeg sagtens forstå, siger han.

Forældrene skal have besked

Michael Maaløe siger, at reglerne i den slags sager er helt klare.

- Når vi giver sådan en oplysning til politiet, skal vi straks kontakte forældrene, og det er en åbenlys fejl, at vi ikke har gjort det, siger han.

Den pædagogmedhjælper, der blev anmeldt, er siden blevet renset for mistanke.

DR har forgæves bedt om en kommentar fra Østjyllands Politi.

Sagen kort

  • Pædagogmedhjælperen har været i daginstitutionen Stjernehuset i Randers i 23 år.

  • 9. april 2019 kontakter et forældrepar institutionens pædagogiske leder med en mistanke om overgreb, og dagen efter bliver der afholdt børnesamtale med forældrenes 4-årige pige.

  • To andre børn bliver nævnt i sagen, og forældrene til det ene af dem bliver kontaktet. Forældrene til andet barn får intet at vide.

  • 10. april anmelder Randers Kommune sagen til politiet. I anmeldelsen står der, at kommunen har mistanke om overgreb mod tre børn. Politiet rejser sigtelse for i mindst to tilfælde at have begået overgreb mod den 4-årige pige i perioden efteråret 2018 til foråret 2019.

  • 17. juni frafalder statsadvokaten i Viborg sigtelsen mod pædagogmedhjælperen.

  • 26. juni meddeler kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, at pædagogmedhjælperen ikke kan vende tilbage til Stjernehuset.

  • 2. juli beslutter et flertal i Randers Byråd på et ekstraordinært møde, at man ikke vil blande sig i sagen, men overlade det til forvaltningen at beslutte, hvad der skal ske med pædagogmedhjælperen.

  • 3. juli bliver de ansatte i Stjernehuset orienteret af børne- og skoledirektør Michael Maaløe om, at pædagogmedhjælperen ikke vender tilbage. Seks ansatte reagerer ved at sygemelde sig.

Facebook
Twitter