Kommune overtager omkring 100 kilometer vej: Borgere slipper for snerydning og lapning af huller

Først ville Favrskov Kommune privatisere vejene, men nu vil de kommunalisere dem.

Bjarne Lassen (t.h.) har boet på Merkurvej siden 1973 og fik i dag besøg af formanden for teknisk udvalg, Anders G Christensen (V). (© dr)

Favrskov Kommune gør klar til at overtage mellem 70 og 104 kilometer villaveje, der i øjeblikket er private.

Det er for at få ”harmoniseret” forholdene i de fire gamle kommuner, der blev lagt sammen for 12 år siden, så borgerne behandles ens, siger formanden for kommunens tekniske udvalg, Anders G. Christensen (V).

- Jeg tror da, at der har været sådan en snak mand og mand imellem om, at hvis nogen skulle have kommunen til at betale deres vej, synes man også, kommunen skulle betale den andens vej, der hvor man på det tidspunkt havde en privat vej, siger han.

Det har beboer Bjarne Lassen intet imod.

- Tværtimod. Vejen er temmelig slidt, og det kan knibe med at blive enig om, hvad der skal gøres, selv om det ikke er gået ud over naboskabet, siger han.

En ekstraregning på op til fem millioner kroner

Det er især i Hinnerup- og Hadstenområdet, at kommunen i de kommende år vil overtage de private veje.

Da politikerne ville privatisere, gav det protester og ballade. Nu gør de det modsatte, og det betyder, at beboerne slipper for at betale for asfalt i hullerne og salt på vejene.

Til gengæld får kommunen ekstraudgifter på fire til fem millioner kroner om året til saltning, snerydning og asfaltering samt en engangsudgift til landmålere. Men det er til borgernes bedste, mener Anders G. Christensen.

- Kommunen er nok dem, der har den største ekspertise til at håndtere veje, og hvis vi har mange veje, kan vi nok lave nogle bedre tilbud, end hvis hver enkelt grundejerforening gør det, siger han.

Det er frivilligt, om borgerne vil overdrage deres private veje til kommunen, som laver en model for, hvordan vilkårene bliver, men man kan endnu ikke sige præcist, hvornår alle vejene er overdraget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk