Kommunen betaler de unges taxature: 'Det er vildt godt!'

Syddjurs Kommune lancerer "Flextur Ung" for at gøre det mere attraktivt for de unge at blive boende.

Maria Koopmann Gorbatiuk glæder sig til efter sommerferien at kunne bruge Syddjurs Kommunes nye ordning "Flextur Ung". (© PRIVATFOTO)

For unge i yderkommunerne kan lyden af den sidste busafgang give kvælningsfornemmelse.

Nu kommer Syddjurs Kommune de unge borgere til undsætning.

Efter sommerferien kan de nemlig med den nye ordning "Flextur Ung" bestille en taxa på kommunens regning om aftenen og i weekenden.

Det får 19-årige Maria Koopman Gorbatiuk fra Mols til at juble. For med en opvækst på en gård uden for den nærmeste landsby, Strands, og et liv som 2.g'er på Rønde Gymnasium er hun efterhånden både uimponeret over og ekspert i busruteplanen.

- Som ung på Mols er det svært at komme rundt. Der går ikke særlig mange busser, og man er meget afhængig af sine forældre. Jeg synes, det er et vildt godt alternativ til de busser, der går, siger hun.

Har optjent goodwill hos sin far

Kommunens gratis taxatur gælder efter klokken 18 på hverdage og i weekenden indtil klokken 24.

Indtil nu har Maria Koopmann Gorbatiuk klaret logistikken med planlægning og vedvarende massage af hendes fars landmandshjerte.

- Jeg optjener goodwill ved at luge i haven eller samle nogle æg, og så kan det være, han godt gider køre mig til Rønde for at kunne nå en bus, siger hun.

Ordningen med "Flextur Ung" kører allerede på femte år i Skanderborg. I dag er 53 unge tilmeldt.

Derfor mener Peter Sandell, der er teamleder i Syddjurs Kommunes mobilitetsafdeling, at de 310.000 kroner, kommunen regner med at bruge på ordningen, er en beskeden investering i at fastholde de unge.

- Fremtiden ligger i ungdommen, og kan vi fastholde nogle unge i vores kommune, er det en god investering i fremtiden, slår han fast.

Vognmand: Det ser sort ud for os

Det er dog ikke alle, der synes, den nye ordning er fantastisk.

For vælger de unge at ringe efter en gratis flextur i stedet for at praje en lokal taxa, kan det få konsekvenser for taxiselskabets overlevelse.

Det mener Benny Friis, der er vognmand i Hornslet-Mørke Taxa.

Han fortæller, at det i forvejen er begrænset, hvor mange af kommunens borgere, der benytter sig af taxa. Derfor vil det få konsekvenser, hvis også den unge gruppe borgere falder fra.

- Vi kører mange unge mennesker frem og tilbage, og mister vi dem, har vi sådan set ikke noget tilbage, siger han.

Det bliver nemlig andre taxaselskaber, der tager turene under Midttrafiks bestilling. For der er firmaer, der har billigere timetakster end taxaselskabet. Derfor vinder de udbuddet.

- Det ser sort ud for os, og hvis vi ikke har nok at lave, bliver vi nødt til at skære ned på antallet af vogne, siger han.

Men spørger man Syddjurs Kommune, er man nødt til at gøre det mere attraktivt for de unge at blive boende i kommunen.

For kommunen overtager ikke kun taxa- og forældrekørslen af et godt hjerte; formålet er at få de unge til at blive boende lidt længere, siger Peter Sandell.

- I stedet for at flytte væk, kan de blive boende hos mor og far eller i deres egen ungdomsbolig i kommunen, og de kan stadig opretholde et godt socialt liv og blive transporteret rundt, forklarer han.

Ordning gælder kun i Syddjurs

Tilbuddet gælder kun inden for kommunegrænsen, og den skal ikke skal ses som en direkte opfordring til at drøne til forfest i vildskab på kommunens regning, understreger Peter Sandell.

- Der vil givet vis være dem, der ser det som et snit til at tage en gratis taxa til fest om fredagen, og det mener vi også, der skal være plads til.

Og de første brugere har allerede meldt sig klar til at tage en tur 'Flextur Ung'.

Syddjurs Kommune har i hvert fald fået Maria Koopmann Gorbatiuk med på forsædet, når ordningen træder i kraft den 1. august.

- Det vil klart give meget mere frihed at kunne komme rundt, siger hun.

Alle unge i Syddjurs med et gyldigt ungdomskort fra Midttrafik kan bruge den nye "Flextur Ung".