Kommunen vil forny Himmelbjerget: Modstandere planlægger march med høtyve

Skal Himmelbjerget fornyes med udsigtsplatforme? Plan møder lokal modstand.

En skitse til hvordan Himmelbjerget kan komme til at se ud, når Skanderborg Kommune har lavet sin helhedsplan for at forny området. Visualiseringen er lavet af arkitektfirmaet LabLand. (© Labland Architects)

Skal Himmelbjerget udvikles som turistattraktion med træ-vandrestier til toppen og platform til at nyde udsigten fra et af Danmarks højeste punkter?

Eller er den uforstyrrede natur og det historiske udsigtstårn netop det attraktive ved Himmelbjerget, som ikke må blive ramt af tivolisering?

Det er synspunkterne i en konflikt, der udspiller sig i Skanderborg Kommune lige nu. Kommunen har nemlig lavet en helhedsplan, der skal forny Himmelbjerget ved Ry.

Ifølge Skanderborg Kommune er Himmelbjerget i dag en "hurtig oplevelse", "uden helhed" og uden "samlet fortælling". Derfor skal Himmelbjerget udvikles blandt andet med trækonstruktioner og glaspartier. En af idéerne er at anlægge en vandresti i træ hele vejen til toppen, der skal hedde ”Stairway to Heaven”.

Men det møder modstand i lokalområdet, og på Facebook har protestgruppen Folkets Bjerg på få dage fået over 100 medlemmer.

"Larmende og fantasiforladt"

- Himmelbjergets helhedsplan er en omgang lammende, fantasiforladt øregejl, siger en af initiativtagerne til protesten Anders Hougaard fra Ry.

- Man kan jo tydeligt se på de her trækonstruktioner, at de er hevet ind fra 117 andre steder i landet og smidt oven på Himmelbjerget. Det er en form for irammesættelse, der slet ikke forstår, hvad det er, det irammesætter, mener han.

- Vi vil vise, at der faktisk er en befolkning, der bløder for det bjerg, og som gerne vil have en alvorlig snak, inden de tromler videre, siger Anders Hougaard, en af initiativtagerne til protestgruppen Folkets Bjerg. (Foto: Flemming Nielsen © Dr Østjylland)

- Himmelbjerget er jo allerede en ide- og oplevelsesrigdom helt ud over det sædvanlige. Når man siger, at man vil understøtte det, så skal man jo ikke plastre det til. Så lægger man idéer ovenpå den sprudlende iderigdom, der er i forvejen. Hvis man ikke gør det med nænsomhed, risikerer man bare at skygge for de idéer, der er i forvejen, siger Anders Hougaard.

Forventelig modstand

Formanden for styregruppen, kommunaldirektør Lisbeth Binderup, peger på, at modstanden er forventelig, men ikke enstemmig.

- Når der kommer en forandring, så er der nogen, der kunne have ønsket sig noget andet. Hvis vi ser på Himmelbjerget, som det er i dag, så er der helt sikkert også nogen, der ønsker sig noget andet. Og det er blandt andet det, vi har lyttet til, siger hun.

Protestgruppen planlægger blandt andet en protestmarch med høtyve for at få kommunalpolitikerne i tale.

- Vi vil vise, at der faktisk er en befolkning, der bløder for det bjerg, og som gerne vil have en alvorlig snak, inden de tromler videre, siger Anders Hougaard.

Lover, at alle bliver involveret

Alle skal nok blive hørt, lover kommunaldirektøren:

- Jeg kan garantere, at der bliver en bred involverende proces.

Kommunaldirektøren peger på, at fornyelsen vil ske med øje for Himmelbjergets tradition, men at attraktionen også trænger til et løft.

- Det er ikke kun nostalgi, men også nedslidthed, der præger turistoplevelsen i dag. Vi skal se, om vi kan modernisere Himmelbjerget med respekt for traditionen og samtidigt gøre det til en mere tidssvarende turistattraktion. Den balance ligger inde i hovedet på alle, der har med det her at gøre, siger Lisbeth Binderup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk