Kommuner får brev fra ministeren: Stram op på brandsikkerheden

Dødsbrand på plejecenter i Norddjurs får boligministeren til at forlange, at alle kommuner gennemgår brandsikkerhed på institutioner.

Tre ældre kvinder døde, da en voldsom brand brød ud på Plejecentret Farsøhthus i Allingåbro. Den tragiske begivenhed får nu boligminister Ole Birk Olesen (LA) til at indskærpe brandsikkerhedskravene over for kommunerne. (ARKIVFOTO). (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Efter den fatale brand på Farsøhthus Plejecenter i Allingåbro i august skal sikkerheden på alle landets plejehjem nu ses efter i sømmene.

Det bebuder bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i et brev til landets kommuner, hvor han opfordrer til, at sikkerheden gennemgås i kølvandet på branden i Norddjurs, hvor der var dispenseret fra en række brandkrav.

Tre kvinder, der var beboere på plejecentret, mistede livet i branden. Efter den voldsomme episode på Farsøhthus Plejecenter kom det frem, at der var slækket på brandsikkerhedskravene i den kommunalt ejede bygning.

Der manglede automatisk sprinkleranlæg i bygningen, spisekøkkenet var indrettet i flugtvejsgangen, og der manglede røgsikre og selvlukkende døre, har Ole Birk Olesen oplyst til Folketinget. Og det får ham altså nu til at indskærpe kravene til alle landets kommuner.

For lidt fokus i kommuner

- Branden har gjort mig opmærksom på, at ikke alle kommuner har haft det fornødne fokus på sikkerheden for de borgere, som ikke er i stand til at bringe sig selv i sikkerhed, hvis der opstår en brand.

Det skriver Ole Birk Olesen blandt andet i det hyrdebrev, der netop er sendt ud til landets kommuner. Og der skal ikke bare fokus på plejehjem og ældreboliger, men også andre kommunale bygninger som for eksempel daginstitutioner.

- Konkret forventer jeg, at kommunerne gennemgår de relevante bygninger og tager stilling til, om brandsikkerheden er forsvarlig, og som minimum lever op til de brandkrav, som var gældende, da bygningen senest fik byggetilladelse, skriver ministeren.

Kommunerne skal især være opmærksomme, hvis der er givet dispensation fra kravene til brandsikkerhed. Så skal der gøres andre ting, der hæver sikkerheden, understreger Ole Birk Olesen.

- Det betyder, at der som udgangspunkt kun kan dispenseres fra brug af et krævet brandsikringstiltag, hvis der i stedet iværksættes et alternativt brandsikringstiltag, skriver ministeren.

Det skal sikre, at sikkerheden for personer i bygningerne mindst er på samme niveau.

Undersøgelse inden nytår

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal nu samle viden om bygningernes brandsikkerhed på baggrund af kommunernes indberetninger. Boligministeriet venter, at den samlede undersøgelse er klar inden årets udgang.

Ole Birk Olesen vil have et overblik over kommunernes dispensationer fra brandsikkerhedsreglerne, oplyser han i en mail til DR Østjylland.

- Jeg har bedt ministeriet om at undersøge kommunernes praksis for dispensationsmuligheden, så vi på et mere klart grundlag kan tage stilling til anvendelsen, skriver han.

I Norddjurs’ nabokommune Syddjurs har de på eget initiativ allerede gennemgået sikkerheden, fortæller Kim Lykke Jensen, der er formand for natur, teknik og miljøudvalget.

- Der har været et politisk ønske om at få den gennemgang, og det er vi rigtigt tilfredse med, siger Kim Lykke Jensen.

Boligministeriet har også i 2015 opfordret til at sætte fokus på brandsikkerheden i ældre- og plejeboliger.

Kommunernes Landsforening har afvist at kommentere ministerens brev og indskærpelser.