Kommunes klimaplan virker også i dit hjem

Skanderborg Kommune har sparet 40 procent på CO2-udledningen ved at fjerne overflødigt forbrug.

Skanderborg Kommune har sparet 40 procent på CO2'en ved at blandt andet skrue ned for varmen, når bygninger alligevel står tomme.

Mens forhandlere fra hele verden er i Paris for at diskuterer, hvad vi skal gøre for at mindske udledningen af drivhusgasser, så er danske kommuner allerede i gang med at handle.

76 af landets 98 kommuner er nemlig med i projektet Klimakommuner, og det har givet pote på CO2-kontoen hos Skanderborg Kommune.

Kommunen har reduceret sin CO2-udledning med cirka 40 procent fra 2009 til 2015. Opskriften har været at fjerne alt det forbrug, som ingen alligevel havde glæde af, fortæller kommunens energimedarbejder, Susanne Skårup.

- Der var pumper, varme og ventilation, der kørte, selv om der ikke var folk i bygningerne om natten og i ferier. Det er nu skåret væk, siger hun.

Derudover er oliefyr, naturgas og elradiatorer blevet skiftet ud med fjernvarme, træpillefyr og varmepumper på flere skoler, i børnehaver og klubhuse.

Desuden har gadelygterne stået for skud.

- Vi har skiftet til LED-belysning og slukker for nogle lamper om natten, mens vi dæmper for andre, siger Susanne Skårup.

Hun opfordrer til, at man også derhjemme kigger sig selv efter i sømmene:

- Private kan gøre meget i deres eget hus. Fjern det overflødige forbrug og skift varmekilde til noget CO2-neutralt, råder hun.

Klimakommuner er et projekt under Dansk Naturfredningsforening, hvor kommuner forpligter sig til at skære to procent af CO2-udledningen om året.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk