Korruptionssag i Aarhus kører på tredje år: Nu klager whistleblowere over politiet

Jesper Haahr er blandt dem, som har klaget til statsadvokaten over den lange sagsbehandling.

- Vi undrer os over, at der ikke sker noget, siger Jesper Haahr Mortensen, som har klaget over politiets lange sagsbehandlingstid i skandalesagen. Foto fra programmet 'Chefen fra Helvede'. (© dr)

Det vakte stor opsigt, da anklager om korruption i teknik- og miljøforvaltningen i Aarhus Kommune førte til fyring af en topchef i 2016.

Selv om politiet har efterforsket sagen lige siden, er der endnu ikke rejst tiltale.

Derfor klager en gruppe tidligere ansatte i kommunen nu til statsadvokaten over Østjyllands Politis lange sagsbehandling:

- Vi undrer os over, at der ikke sker noget, fortæller Jesper Haahr Mortensen, som er en del af gruppen.

Blev fyret for at angive chefen

Jesper Haahr og en række af hans kollegaer forsøgte i årevis at gøre kommunens ledelse opmærksom på ulovligheder i forvaltningen.

Men whistleblowerne endte med at blive fyret af den chef, de havde klaget over.

Først da forholdene blev belyst af Aarhus Stiftstidende, blev chefen fyret og anmeldt til politiet af Aarhus Kommune.

- Vi føler jo stadigvæk, at der er mange uafklarede forhold omkring de undersøgelser, der er blevet lavet om os. En eventuel retssag vil jo nok også kunne bidrage til at få nogle ting frem, forklarer Jepser Haahr.

Jesper Haahr har fået erstatning efter at være blevet fyret af den korruptionsanklagede chef. Her medvirker han i tv-programmet 'Chefen fra Helvede', hvor forholdene i forvaltningen bliver genopført og diskuteret. (© dr)

Politiet: Frustrerende og ærgerligt

Den lange sagsbehandling på snart tre år skyldes ifølge politiet, at efterforskningen er meget omfattende:

- Vi har gennemgået et meget stort sagsmateriale, og vi er nu oppe på i alt 19 sigtede personer eller selskaber, siger Marian Thomsen, der er chefanklager ved Østjyllands Politi.

Hun forstår godt de tidligere ansattes frustrationer:

- Det er frustrerende og ærgerligt, at en sag bliver så gammel. Tre år er bare rigtig lang tid for dem, der venter på en afgørelse. Jeg kan kun sige, at det ikke er en sag, der har ligget stille, understreger hun.

Politiet har endnu ikke har besluttet, om der kan rejses tiltale i sagen. Mariann Thomsen oplyser dog, at sagen igen er blevet sendt til statsadvokaten i denne uge.