Kræftpatienter frygter tilbagefald

Mange kræftpatienter er bange for, at flere i fremtiden vil få tilbagefald af sygdommen, fordi regionerne vil skære i efterkontrollerne.

Mange kræftpatienter er bange for, at flere i fremtiden vil få tilbagefald af sygdommen, fordi regionerne vil skære i efterkontrollerne. (© colourbox.com)

Mange kræftpatienter er bange for, at flere i fremtiden vil få tilbagefald af sygdommen.

Regionerne vil nemlig skære ned på den automatiske kontrol efter behandlingen.

- Jeg blev simpelt hen så vred, da jeg hørte om forslaget. Det føltes som, at nu havde jeg fået behandlingen, og så var der ikke råd til kontrollen bagefter, siger Lone la Cour Andresen fra Viby.

Raske mennesker

Næsten en kvart million danskere lever i dag videre, efter at de har fået behandlet kræft, og tallet er stigende.

Regionernes formand Bent Hansen ønsker færre efterkontroller. Til gengæld kan sygehusene bruge kræfterne på bedre behandling.

- Vi bruger for mange ressourcer på at kontrollere raske mennesker, siger han.

Opbakning til formand

Både Kræftens Bekæmpelse og flere andre patientforeninger bakker op om Bent Hansens forslag.

Formanden for patientforeningen Kræft i Underlivet, Lene Middelhede fra Hedensted, har fået mange reaktioner på forslaget:

- Mange er utrygge, og det skyldes vel, at vi ikke ved, hvad vi skal have i stedet for kontrollerne. Men jeg kan godt gå ind for ideen om, at vi skal lære selv at være mere opmærksomme på symptomerne, og at vi også kan gå til kontrol hos de praktiserende læger, siger hun.

Kontrol

Lone la Cour Andresen har selv haft kræft i urinblæren og går til kontrol hver fjerde måned. Hun kender godt de undersøgelser, der viser, at kontrol af underlivskræft ikke nytter noget:

- Men jeg tror ikke på dem. Når jeg læser om de kvinder, der kommer til kontrol for underlivskræft, fortæller de, at der bare bliver palperet på dem, og de bliver ikke ordentligt undersøgt. Når de ikke bliver kontrolleret ordentligt, kan kontrollen selvfølgelig være ligegyldig, siger hun.

Facebook
Twitter