Krigermumie fra Djengis Khans tid rejser fra Mongoliet til Moesgaard

Moesgaard Museum ved Aarhus gør klar til at udstille mumien, der er fra 1200-tallet i Mongoliet.

En mongolsk mumie er landet på Moesgaard Museum.

Mumien er lånt ud af universitet i Ulan Bator, Mongoliets hovedstad, og skal indgå i en ny udstilling på Moesgaard, som hedder På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader.

Lige nu er konservatorer fra museet syd for Aarhus i gang med at pakke mumien og den tilhørende kiste ud. Den har ikke tidligere været udstillet - og udpakningen skal foregå i helt særlige omgivelser med den rette temperatur og med et kraftigt udsug under rensningen, da den er fundet for nyligt.

Derfor skal konservatorerne også både rengøre og undersøge den, inden den er klar til udstillingen, fortæller konservator Helle Strehle.

- Den er fundet i 2016, så det er for nyligt. Mongolerne har ikke nået at gøre så meget ved den, den er egentlig bare hentet hjem, siger hun.

Formentlig en af Djengis Khans krigere

Mumien stammer fra 1200-tallet, hvor Djengis Khan styrede store dele af det nuværende Kina, Rusland og Persien, og det tyder på, at mumien har været en af Djengis Khans krigere, siger Helle Strehle.

- Der er givet gaver med, som viser, at han var en rytterkriger: Saddel, stigbøjler, en compoundbue, som er sådan en bue med ”smæk for skillingen” sat sammen af flere buer, forklarer hun.

Helle Strehle var selv en tur i Mongoliet for at være med til at pakke mumien ned, og turen til Aarhus er gået godt.

- Jeg er rigtig glad for at have set, at den var i samme stand, da den blev pakket ud, som da den blev pakket ned. Det er jo noget af en transport fra Ulan Bator til Beijing til København og så med lastbil hertil, siger hun.

Med til udpakningen er også repræsentanter fra Universitet i Ulan Bator og Mongoliets nationalmuseum, og planen er, at mumien ikke bare skal udstilles i Danmark, men også undersøges.

CT-scanning skal gøre os klogere på mumien

Blandt andet skal mumien CT-scannes. Det vil nemlig kunne afsløre spændende nyt.

- Det er også for at være sikker på, at det er en han. Lige nu siger vi ”han”, fordi der er krigergrej med, men man kan jo meget med en CT-scanning; Vi kan jo alliere os med medicinerne om at få en tolkning af hans sundhedstilstand, man kan måske også se, om han har redet meget. Der er uanede muligheder for at analysere på ham, siger Helle Strehle.

Særudstillingen, hvor mumien indgår, åbner på Moesgaard Museum tirsdag den 19. juni.

Facebook
Twitter