Krigermumie fra Djengis Khans tid rejser fra Mongoliet til Moesgaard

Moesgaard Museum ved Aarhus gør klar til at udstille mumien, der er fra 1200-tallet i Mongoliet.

Mumien er transporteret hele vejen fra Mongoliets hovedstad til museet ved Aarhus.

En mongolsk mumie er landet på Moesgaard Museum.

Mumien er lånt ud af universitet i Ulan Bator, Mongoliets hovedstad, og skal indgå i en ny udstilling på Moesgaard, som hedder På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader.

Lige nu er konservatorer fra museet syd for Aarhus i gang med at pakke mumien og den tilhørende kiste ud. Den har ikke tidligere været udstillet - og udpakningen skal foregå i helt særlige omgivelser med den rette temperatur og med et kraftigt udsug under rensningen, da den er fundet for nyligt.

Fakta om mumien
  • Mumien kommer fra universitetet i Ulan Bator
  • Den er fra 1200-tallet
  • Den blev fundet i 2016
  • Den har ikke været udstillet før
  • Klimaet har været tørt og køligt. Det er derfor tøj og filtsko samt udstyr er så velbevaret
  • Man formoder, at mumien var en af Djenghis Khans krigere, da den er fra samme periode, og der er fundet pilekogger, bue, stigbøjler, træsaddel, drikkeskål og shamandukke i kisten.

​​​​​​​Kilde: Moesgaard Museum

Derfor skal konservatorerne også både rengøre og undersøge den, inden den er klar til udstillingen, fortæller konservator Helle Strehle.

- Den er fundet i 2016, så det er for nyligt. Mongolerne har ikke nået at gøre så meget ved den, den er egentlig bare hentet hjem, siger hun.

Formentlig en af Djengis Khans krigere

Mumien stammer fra 1200-tallet, hvor Djengis Khan styrede store dele af det nuværende Kina, Rusland og Persien, og det tyder på, at mumien har været en af Djengis Khans krigere, siger Helle Strehle.

- Der er givet gaver med, som viser, at han var en rytterkriger: Saddel, stigbøjler, en compoundbue, som er sådan en bue med ”smæk for skillingen” sat sammen af flere buer, forklarer hun.

Jeg er rigtig glad for at have set, at den var i samme stand, da den blev pakket ud, som da den blev pakket ned.

Helle Strehle, konservator, Moesgaard Museum

Helle Strehle var selv en tur i Mongoliet for at være med til at pakke mumien ned, og turen til Aarhus er gået godt.

- Jeg er rigtig glad for at have set, at den var i samme stand, da den blev pakket ud, som da den blev pakket ned. Det er jo noget af en transport fra Ulan Bator til Beijing til København og så med lastbil hertil, siger hun.

Med til udpakningen er også repræsentanter fra Universitet i Ulan Bator og Mongoliets nationalmuseum, og planen er, at mumien ikke bare skal udstilles i Danmark, men også undersøges.

Her viser konservator Anna Tjellden, hvordan hun arbejder med at rengøre mumien

CT-scanning skal gøre os klogere på mumien

Blandt andet skal mumien CT-scannes. Det vil nemlig kunne afsløre spændende nyt.

- Det er også for at være sikker på, at det er en han. Lige nu siger vi ”han”, fordi der er krigergrej med, men man kan jo meget med en CT-scanning; Vi kan jo alliere os med medicinerne om at få en tolkning af hans sundhedstilstand, man kan måske også se, om han har redet meget. Der er uanede muligheder for at analysere på ham, siger Helle Strehle.

Særudstillingen, hvor mumien indgår, åbner på Moesgaard Museum tirsdag den 19. juni.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.