Krigsveteran dømt til psykiatrisk anbringelse for drab på forældre

43-årig psykisk syg mand dræbte sine forældre med økse og de bare næver.

Borgerne i Låsby, hvor forældrene boede, arrangerede sidste sommer et fakkeltog for at ære dem. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Anbringelse på en sikringsafdeling på ubestemt tid.

Sådan lød dommen i Retten i Randers i dag over den 43-årige krigsveteran, der sidste sommer slog sine forældre ihjel med de bare næver og en økse.

Manden blev i fredags i Retten i Randers kendt skyldig i drab og usømmelig omgang med sine forældres lig.

Han kørte efter drabene rundt med sine døde forældre i en bil i tre dage, inden han blev anholdt.

Erkendte drabene

Allerede under det første grundlovsforhør indrømmede han at have slået forældrene ihjel, og under hele den 14 måneder lange varetægtsfængsling har han opholdt sig på Sikringsanstalten Nykøbing Sjælland.

Anklageren Birgitte Ernst argumenterede i retten i dag for, at den 43-årige er så farlig, at han bør have en tidsubestemt anbringelsesdom på sikringsafdelingen i Slagelse.

Den 43-årige er i en mentalundersøgelse erklæret for paranoid og psykotisk. Han har ikke nogen sygdoms-erkendelse og vil derfor blandt andet ikke tage sin medicin.

Han har ikke på noget tidspunkt fortrudt eller angret sin ugerning. Han er kun ked af, at hans ekskæreste forlod ham, og at han mistede kontakten til sine børn, fremførte anklageren.

Derfor, lød anklagerens konklusion, skal han anbringes på sikringsafdelingen. Her er der størst chance for, at han tager sin medicin og ikke er til fare for de øvrige indsatte. Og man undgår risikoen for, at han ved udgang kan være til fare for sin nærmeste familie.

Retslægerne: Manden er farlig

I Retslægerådets erklæring om den 43-årige mand beskrives han også som farlig.

Lægerne nævner blandt andet, at han har truet med at slå en overlæge ihjel på sikringsanstalten, hvor han har været anbragt siden anholdelsen.

Retslægerådet konkluderer, at den tiltalte var sindssyg i gerningsøjeblikket og fortsat lider af en kronisk psykose.

Han bør derfor ifølge rådets vurdering idømmes en anbringelsesdom på Sikringsafdelingen i Slagelse. Det er en topsikret, lukket afdeling, hvor psykisk syge kriminelle anbringes.

Den 43-årige sagde selv i retten, at han nu erkender sin sygdom. Han vil ikke anbringes på sikringsanstalten, fordi der ikke er noget at lave og nogen at tale med.

Hans forsvarer Mikkel Nielsen fremhævede også, at den 43-årige er blevet så markant bedre siden sin anholdelse, at han godt kan anbringes på en lukket retspsykiatrisk afdeling.

Den 43-årige vil "visne væk som menneske" ved at blive anbragt på en sikringsafdeling, mente han. Han er et meget intelligent menneske, med en IQ på 125, som personalet på sikringsanstalten ikke mere "gider spille brætspil med, fordi han altid vinder over dem."

Forsvarer: Ved godt han er syg

Forsvareren mente derfor, at den 43-årige skal i psykiatrisk behandling på en lukket afdeling. Han har ikke på noget tidspunkt være voldelig over for sin samlever, børn eller bror. Han ved godt, at han er syg - og han angrer sin ugerning, sagde forsvareren.

Anklager Birgitte Ernst var efter dommen tilfreds med strafudmålingen.

- Jeg er godt tilfreds med dommen. Det var ikke en enstemmig dom, men et stort flertal i nævningetinget har ment, at det var den rigtige afgørelse i situationen, siger hun.

Forsvarsadvokat Mikkel Nielsen var ked af strafudmålingen.

- Jeg synes personligt ikke, at det er den rigtige anbringelse for ham. Min opfattelse er, at han skal anbringes på en sikret institution, men på en almindelig institution, ikke på sikringen, siger han.

Advokaten mener, at hans klients psykotiske tilstand har ændret sig til det bedre siden drabene.

De fandt sted sidste sommer i Uggelhuse ved Randers Fjord, hvor den 43-årige boede.

Naboerne til forældrene, som boede i Låsby mellem Aarhus og Silkeborg, efterlyste forældrene, da de havde været forsvundet nogle dage. Der gik tre dage, før politiet fandt den 43-årige mand, som kørte rundt med ligene af sine forældre i bagagerummet af en Golf VW.

Manden har erkendt at have slået sine forældre ihjel, men nægtede sig alligevel skyldig, fordi han mente, han handlede i nødværge. Han var under angreb, mente han, fordi forældrene blandede sig for meget i hans liv og ville have ham tvangsindlagt.

Den 43-årige var udsendt fire gange på Balkan i 90'erne, i Bosnien og Kosovo. Han levede i mange år uden fast bopæl, men opholdt sig blandt andet i skovene omkring Østjylland.

Da det kom frem, at forældrene var blevet dræbt, valgte borgerne i deres hjemby Låsby at lave et fakkeltog for at ære deres minde

OPDATERET 27/09/2017 16:44: Kommentarer til dommen fra anklager og forsvarer tilføjet.

Facebook
Twitter