Krisemøde i Region Midtjylland: Medarbejdere udvandrede i protest

Mødet sker oven på, at medarbejderrepræsentanter torsdag udvandrede fra et møde i protest mod direktionen.

- Det er ikke sidste gang, vi mødes. Vi mødes allerede i den kommende uge og skal tale videre om, hvordan vi får genskabt det gode samarbejde, lyder det fra regionsrådsformanden.

Regionrådsformand Anders Kühnau (S) har i dag holdt krisemøde med topledelsen og medarbejderrepræsentanter fra sygehusene i Region Midtjylland.

Det sker, efter at medarbejderrepræsentanterne torsdag udvandrede fra et møde med regionen i protest mod den måde, de oplever, at direktionen slår ned på dem, der kommer med kritik af ledelsens beslutninger.

Seneste eksempel er, at to chefer på sygehuset i Viborg mandag blev fyret – angiveligt efter kritik af regionens spareplan.

Overlæge på regionshospitalet i Silkeborg Ulrich Fredberg, der også er medlem af regionsrådet for Venstre, rettede efterfølgende en sønderlemmende kritik af topledelsen i Region Midtjylland.

- Det er helt åbenlyst, at der i regionen er nogle, der er bange for at sige deres mening, fordi de tænker over, om det kan få konsekvenser for deres ansættelse. Det har været flere år, hvor der har været mere kamp mod alle i stedet for samarbejde mellem hospitalsmatriklerne.

Regionsformand Anders Kühnau mente, Ulrich Fredbegs kritik burde holdes inden for regionens mure.

- Det er rigtig vigtigt, at vi som politikere, der i sidste ende er ledelse for vores direktion, ikke har en diskussion om direktionens ageren i pressen, siger han.

Regionsrådsformand: Der er ytringsfrihed i regionen

Og netop direktionens ageren var da også emnet på dagens krisemøde, hvor Anders Kühnau efter mødet var positivt stillet over for det fremtidige samarbejde med medarbejderne.

- Vi har snakket om, hvordan vi kommer videre i vores samarbejde, hvordan vi får genskabt et rigtig godt grundlag for tillidsfuld og repektfuld dialog mellem parterne, og det sætter vi i gang nu, siger han.

I forhold til det kommende samarbejde lægger Anders Kühnau især vægt på én ting, hvor medarbejderne og ledelsen tidligere er gået skævt af hinanden – nemlig på ytringsfriheden.

- Der er ret til at ytre sig frit i Region Midtjylland, og det er faktisk også rigtig vigtigt, at man kommer med de holdninger, synspunkter og erfaringer og deler dem med hinanden. Så der skal ikke være nogen tvivl om, at der er ytringsfrihed i Region Midtjylland, siger han.

Medarbejderrepræsentant: Vi skal blive ved med at ytre os

Medarbejderrepræsentant for regionens hospitaler Anja Lauersen understreger, at ytringsfriheden på arbejdspladsen - også over for ledelsen - er helt central.

- Vi har en helt klar aftale om, at der skal handles på det her. Der skal ske ændringer på det her, men kulturændringer sker ikke over natten, så der skal holdes fast i og dyrkes hele tiden, at den ytringsfrihed og ytringspligt er der, siger hun.

Til alle medarbejderne indskyder hun:

- De skal blive ved med at udtale sig, ligesom de altid har skullet; selvfølgelig på en ordentlig og kvalitativ måde.

Anders Kühnau er enig i, at der skal arbejdes hårdt for en kulturændring, og derfor har han allerede indkaldt til et nyt møde.

- Det er ikke sidste gang, vi mødes. Vi mødes allerede i den kommende uge og skal tale videre om, hvordan vi får genskabt det gode samarbejde, der har kendetegnet Region Midtjylland mellem ledelse og medarbejde.