Kriseramt kommune dropper handicappedes ferier

Asger Laustsen frygter, at hans gangbesværede søn i Norddjurs vil få en mere ensformig hverdag.

  • Asger og Brian Laustsen kigger de seneste feriebilleder igennem. (© dr)
  • (© dr)
1 / 2

Sommeren bliver fremover mere kedelig for handicappede i Norddjurs Kommune, hvor færre kommer på ferie.

Politikerne gennemfører store besparelser for at undgå, at kommunen bliver sat under administration.

I går vedtog politikerne derfor at spare over 30 millioner kroner på servicen til ældre og handicappede, og blandt andet bliver ferieordningen for de handicappede skåret med 80 procent.

Det giver meget lidt overskud til koncerter og ferier, forudser kredsformand for Spastistikerforeningen Asger Laustsen.

Han er far til 37-årige Brian Laustsen, som bor på et botilbud i Auning i Norddjurs Kommune.

- Det gør mig utrolig ked af det. Koncerter og festivaler er nogle af Brians højdepunkter. Han ser meget frem til det og taler meget om det. Vores kære er på Kreta, Skallerup Klit og Sølund Musik-festival, men det går de glip af de kommende år, fortæller han.

Svært at holde ferie sammen

Asger Laustsen frygter, at han ikke vil kunne klare opgaven med at tage sønnen på udflugter og ferier.

Brian Laustsen er nemlig gangbesværet og skal bruge kørestol eller rollator, og ikke alle steder er lige handicapegnede.

- Vores søn er 37 år, og jeg er selv 62 år, så indtil videre har vi selvfølgelig kræfter til at gøre noget, men lige pludselig kan vi ikke længere klarer det. Vi har Brian med på ferie i vores sommerhus, men vores søn bor i et botilbud, så må det også være kommunens opgave at hjælpe til at få en ferie en gang imellem, siger han.

Det bekymrer også Asger Laustsen, at der skal spares ti procent på det daglige personale.

- Det betyder færre varme hænder til at hjælpe Brian i hverdagen. Det betyder utrolig meget for de er skåret ned i forvejen.

Politiker: "Det har ikke været rart, det her"

Formand for Voksen- og Plejeudvalget i Norddjurs Lars Møller (S) medgiver, at situationen er uheldig.

- Det har ikke været rart, det her - det har det ikke, for vi vil selvfølgelig gerne give vores borgere mulighed for at leve et ordentligt liv, uanset hvilke problemstillinger de har, siger han.

Men selvom der spares, er der stadig en pose penge til gode, som handicappede i kommunen får glæde af, mener han.

- Der er 400.000 tilbage, om dem agter vi at bruge til nogle fælles sommerferieaktivititeter, og en større del af det faste budget til drift på vores botilbud vil vi så prioritere til ferierejser, siger han.

Men selvom kommunen gerne så situationen anderledes, skal der spares, hvis de skal undgå at blive sat under administration, slår han fast.

- Med de beslutninger, vi har taget, har vi taget ansvar, og der er styr på økonomien nu. Det er ikke luksus, men der er taget hånd om tingene, og forhåbentlig kan vi, inden for de næste tre år, begynde at forbedre servicen igen, siger han.

Kommune skal spare 115 millioner kroner

Norddjurs Kommune er i dyb krise. Der skal findes 115 millioner kroner for 2019, for at kommunen ikke kommer under administration.

Derfor bliver der også sparet på for eksempel gadebelysning og vedligeholdelse af grønne områder, ligesom Mølleskolen bliver lukket.