Kriseramt kommune vil investere i pingvin-anlæg

Borgmester kalder det en investering, mens andre kalder det for dårlig timing.

Kattegatcentret er et akvarium i Grenaa med blandt andet sæler, fisk og hajer, der lever i Kattegat, samt mange tropiske arter af fisk og hajer. Det åbnede i 1993. (Foto: ERIK JEPSEN © Scanpix)

Rettet 1/4-2019: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Norddjurs Kommune skal finde 450 millioner kroner over de næste år. Det tal er dog forældet, og derfor ikke korrekt. Det korrekte tal er 392 millioner kroner.

Selv på en god dag er en investering på 15 millioner kroner mange penge for kriseramte Norddjurs Kommune.

Lige nu er kommunen nemlig i gang med en sparerunde på omkring 392 millioner kroner over de næste tre til fire år. Kommunen skal spare for at undgå at blive sat under administration.

Alligevel besluttede et flertal af politikerne i Norddjurs tirsdag at gå videre med planerne om at give 15 millioner kommunale kroner til Kattegatcentret i Grenaa.

De skal gå til renovering, en ny skoletjeneste og et nyt anlæg til pingviner.

Den socialdemokratiske borgmester Jan Petersen siger, at det er nødvendigt at investere for at komme ud af den økonomiske krise.

- Kattegatcentret er en stor turistattraktion, som er meget betydningsfuld for den lokale økonomi, og hvor mange job vi har til vores borgere. Vejen til at få repareret på de voldsomme nedskæringer er at investere i, at vores borgere også har job i turistsektoren, siger han.

Går ud over kernevelfærd

Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og tre Venstre-medlemmer står bag beslutningen om at bruge 15 millioner kroner på Kattegatcentret.

Men politikerne kan ikke være bekendt at give 15 millioner kroner til et pingvin-anlæg, når de samtidig skærer hårdt i kernevelfærden i kommunen.

Det mener Jens Meilvang, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs for Liberal Alliance.

- Vi har fyret 50 i ældreplejen, 30 til 40 folkeskolelærere og det pædagogiske område er meget hårdt ramt. En kommune er skabt til at lave kernevelfærd for vores ældre, børn og unge, mener han.

Han gik tirsdag imod flertallet i kommunalbestyrelsen.

- En måned efter kan man finde 15 millioner kroner til at bygge et pingvincenter, og det synes jeg ikke hænger sammen. Det er utrolig dårlig timing for både de ældre, der får dårligere pleje, og de mennesker, der blev fyret fra kommunen, siger han.

Dyrt at være fattig

De kommunale kroner til pingvin-anlægget er betingelsen for, at en række fonde vil give yderligere 25 millioner kroner.

- Nogle gange er det dyrt at være fattig. I det her tilfælde synes jeg, at vi skal takke nej. Vi har ikke de penge, der skal til for at få fondspengene, og sådan er det en gang imellem, siger Jens Meilvang.

Norddjurs Kommune skaffer de 15 millioner kroner ved at sælge jord ved renæssanceherregården Gammel Estrup.

Facebook
Twitter