Kristian har fået sin kørestol. Men der er stadig lang ventetid for handicappede i Randers

Dagen efter DR-artikel ringede Randers Kommune. Men ventetiderne er stadig for lange, erkender kommunen.

Dagen efter, at DR havde fortalt om lang ventetid på en ny kørestol, der passer til Brian Gravgaards 15-årige søn, ringede Randers Kommune. (Foto: Heikki Yding © Dr Østjylland)

Det vakte opsigt og forargelse, da DR fortalte historien om 15-årige Kristian Gravgaard fra Randers, som måtte vente op til 40 uger, før han kunne få en ny kørestol, selvom han var blevet for stor til sin gamle.

Men nu har 15-årige Kristian, der har cerebral parese eller spastisk lammelse, uventet hurtigt fået bevilget sin nye kørestol.

Randers Kommune har fastsat en sagsbehandlingstid på højst 24 uger, og derfor forventede familien at få leveret en ny kørestol i januar. Men familien fik et brev fra kommunen om, at behandlingstiden var forlænget med op til 16 uger.

Altså i alt 40 uger.

Den lange behandlingstid fra Randers Kommune fik både kritik fra politikere på Christiansborg og Danske Handicaporganisationer.

Vending kom bag på familien

Men nu er der så sket noget for familien Gravgaard.

For i stedet for at skulle vente yderligere 16 uger, fik Kristian en ny kørestol ugen efter, at hans sag blev omtalt i DR.

- Det blev vi meget glade for. Det betyder, at Kristian kan komme med rundt igen uden at være bekymret for at falde ud af kørestolen, siger Brian Gravgaard.

Men den pludselige vending i sagen kom bag på familien.

- Vi blev noget overraskede. For dagen efter, at I (DR Østjylland, red.) havde kontaktet dem (Randers Kommune, red.), ringede de og sagde, at de pludselig havde fået tid, så vi kunne begynde at kigge på det, forklarer Brian Gravgaard.

Han undrer sig over, at henvendelsen fra forvaltningen kom lige oven på medieomtalen af sønnens situation.

- Man kan sagtens forestille sig, at der er en sammenhæng, mener Brian Gravgaard.

- Det er lidt tankevækkende. Men så er der måske andre, der er blevet snydt, og som nu må vente længere, selvom de også har behov for nye hjælpemidler.

'Rykker ikke folk frem i køen'

Den sammenhæng afviser direktøren for sundhed, kultur og omsorg i Randers Kommune, Erik Mouritsen. Han understreger, at han ikke er inde i sagsbehandlingen af den konkrete sag.

- Men jeg kan garantere, at vi i Randers Kommune har meget høje værdier, når det gælder om at behandle folk ud fra en lighedsgrundsætning. Og det betyder, at når vi har sagspukler – og det har vi på dette område – så behandler vi folk i den rækkefølge, de kommer. Det prøver vi at være meget åbne om, siger Erik Mouritsen.

- Det hjælper ikke med henvendelser fra hverken politikere eller presse i enkeltsager. Det rykker vi ikke folk frem i køen for.

Det helt store problem i Randers er, at der er en meget lang sagsbehandlingstid, mener Erik Mouritsen. Når det gælder almindelige hjælpemidler, får borgerne nærmest hjælp fra dag til dag, forklarer han.

- Men når det handler om komplekse ting som dyre kørestole eller ændringer i boligen, så er der en lang række ting, der skal overholdes og undersøges. Det kan sommetider give en meget lang sagsbehandling, siger Erik Mouritsen.

- Vi synes også, at sagsbehandlingstiden for at få en kørestol er for lang. Derfor er vi ved at gøre noget ved det, siger han.

Mange har søgt hjælpemidler

Sagsbehandlingstiderne er vokset, fordi der er blevet flere, der ønsker hjælpemidler, siger direktøren for sundhed, kultur og omsorg.

- Vi har mange flere sager, end vi plejer at have. Vi har i 2019 givet hjælpemidler for 20 procent – 10 millioner kroner - mere end budgettet rækker til, siger Erik Mouritsen.

Så problemet med lang sagsbehandlingstid i Randers Kommune er ikke løst.

Men det skal det, slår formand for omsorgsudvalget Fatma Cetinkaya (S) fast.

- Vi er opmærksomme på det og følger det tæt i omsorgsudvalget. Og tænker, at der ligger et arbejde i det i forhold til kommende budgetforhandlinger, siger hun.

Kristians far, Brian Gravgaard, tror i hvert fald ikke, at det generelle problem med lange behandlingstider i Randers Kommune er løst, selvom hans søn har fået sin nye stol.

- Nej. Jeg tror ikke på, at det sker sådan lige hen over natten.