Kristoffer er en af de sygeplejersker, der skal gøre op med aflyste operationer på Aarhus Universitetshospital

Antallet af anæstesikursister fordoblet fra 7 til 14. Det skal være med til at nå 1.000 operationer om ugen.

Kristoffer Sanden er en af de kommende anæstesisygeplejersker, som skal være med til at få antallet af operationer op på 1.000 om ugen. (Foto: Skærmdump fra TV Avisen © dr)

Der skal flere patienter gennem operationsstuerne på Aarhus Universitetshospital.

Region Midtjylland er nemlig træt af aflysninger og kaos, som der har hersket på hospitalet i halvandet år, så nu skal målet om 1.000 operationer om ugen være på plads til sommer.

En del af den løsning er at uddanne flere anæstesisygeplejersker. De giver bedøvelse og overvåger livsvigtige funktioner som vejrtrækning og ilttilførsel, imens patienten er bedøvet, men der har ikke været nok af dem på universitetshospitalet.

Det er ikke sådan bare lige at lægge en patient i narkose, og en sygeplejerske skal gennem en overbygning på to år, før man kan kalde sig anæstesisygeplejerske.

Antallet af anæstesikursister er nu fordoblet fra syv til 14, og en af de nye kursister er Kristoffer Sanden.

- Jeg synes, at det er et rigtigt spændende område at arbejde med sygepleje under operationer. Vi kan bringe patienterne trygt og sikkert igennem, som når man hopper ud med en faldskærm, så skal vi være faldskærmen, siger han.

I videoen herunder kan du se, hvordan det gik, da Kristoffer Sanden skulle bedøve en patient under sin uddannelse.

Flytningen og sammenlægningen af byens sygehuse til det store Aarhus Universitetshospital i Skejby er ikke gået som forventet. Blandt andet har fordelene ved at være et stort hus i første omgang vist sig at være ulemper, og synergieffekten er udeblevet.

Det fortæller oversygeplejerske på Bedøvelse og Operation Susanne Boll.

- Det er ikke til stede fra dag et. Der er mange nye kolleger og arbejdsgange, man skal lære at kende. Vi troede, at vi kunne have færre vagtberedskaber, men vi har måttet have flere i vagt, end vi havde før, siger hun.

Derfor har konsekvenserne også kunne mærkes for både patienter og kirurger.

- De har været frustrerede over, at man ikke har kunnet opnå den kapacitet, som der er brug for. Der er ingen, der synes, at det er i orden at aflyse patienter i det omfang, som vi har gjort, siger hun.

Det haster med at komme i gear

Region Midtjylland har tilført 214,3 millioner kroner til hospitalets budget for 2020, men under den forudsætning, at hospitalet leverer 1.000 operationer om ugen, som længe har været målet.

I dag ligger antallet mellem 900 og 950 per uge.

Både Susanne Boll og hospitalsdirektør Poul Blaabjerg er optimistiske med at nå målet.

- Det skal vi gøre. Vi er i gang med dels at rekruttere og endnu vigtigere at oplære personalet. Det tager noget tid, men hvis vi kigger frem mod sommeren 2020, så når vi de 1.000 og får etableret robuste hold, så der ikke er udsving i forbindelse med for eksempel sygdom, siger han.

Anæstesikursisten Kristoffer Sanden er glad for at være med til at hjælpe.

- Det er dejligt at være med til at sørge for, at vi som sygehus kan yde den service og hjælp til patienterne, de har behov for. Der er brug for os, og vi kan gøre en forskel. Samtidig får jeg personligt et spændende arbejde, siger han.

Smerter og bedøvelse er hverdagen

  • Anæstesisygeplejerskens opgaver er:

  • at give anæstesi/bedøvelse i forbindelse med operationer og forskellige undersøgelser.

  • at tage sig af smertebehandling i forbindelse med operation og fødsler.

  • at deltage i modtagelsen af svært syge og hårdt tilskadekomne patienter.

  • Kilde: Region Midtjylland

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter