Kristoffer må selv bruge penge på at redde huset: Alligevel er Gudenåen alarmerende tæt på

Mens politikerne diskuterer, kæmper husejer for at holde vandmasserne på afstand.

Kristoffer Jakobsen frygter, at vandet når ind i huset, før politikerne finder en løsning. (Foto: Flemming Nielsen)

Politikerne på Christiansborg arbejder på en helhedsplan for at forhindre oversvømmelser af Gudenåen, men det kan Kristoffer Jakobsen i Resenbro ved Silkeborg ikke vente på.

For vandet fra åen sniger sig tættere og tættere på hoveddøren, og da forsikringen ikke dækker, hvis Gudenåen pludselig flyder i dagligstuen, er han nødt til at bruge sine egne penge på at holde åen væk.

Gudenåen løber gennem syv kommuner. (Foto: Grafik: Lærke Kromann)
Gudenåen løber gennem syv kommuner. (Foto: Grafik: Lærke Kromann)

Den tidligere ejer af huset har investeret en halv million kroner på at holde huset oven vande. Selv vurderer Kristoffer Jakobsen, at han skal bruge yderligere 200.000 kroner på at forhøje digerne, så huset kan være i sikkerhed for vandmasserne.

- Det er voldsomt, at vi som private skal bruge så mange penge på at holde åen væk. Det er ikke penge, vi har. Men det er heller ikke en ting, vi kan nedprioritere. Vi er tvunget til at skulle bruge nogle penge, hvis vi vil blive boende, siger han og tilføjer:

- De penge, jeg bruger nu, er nødt til at stoppe vandet. Det er ikke mere end en måned siden, at jeg blev reddet af sandsække.

Herunder kan du se, hvordan det ser ud i haven hos Kristoffer Jakobsen.

Kan blive stavnsbundet

Tidligere har politikerne i de syv kommuner, hvor Gudenåen løber igennem, fremlagt et ønske til ministeren. De vil have penge fra staten til at opkøbe jord langs Gudenåen, så jorden kan bruges som vandreservoir.

Det har Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), tidligere forklaret til DR.

- Så kan vi opmagasinere vandet i en periode og sende det videre senere, siger han og foreslår desuden at afsætte penge til at kompensere de grundejere, som sælger deres jord til kommunen for en nedsat pris som følge af oversvømmelserne.

Ifølge ham har miljøministeren, Lea Wermelin (S), givet et tilsagn om at hjælpe, uden at der er blevet lovet noget konkret.

Det håber Kristoffer Jakobsen betyder, at han kan få hjælp inden længe. For han forudser, at det bliver umuligt at komme af med huset, hvis det først er blevet oversvømmet en gang.

- Der er selvfølgelig ingen, der vil købe et hus, som ligger under vand. Det skulle da lige være, hvis de vil smide halvanden meter jord på grunden, så de kan bygge et nyt hus, siger han, inden han med et snert af ironi konstaterer, at han trods alt kan tage på kanotur med børnene på nabomarken.