Kritiseret overlæge hyldet med pokaloverrækkelse og taler på torvet i Silkeborg

Overlægen måtte forlade sin stilling, da det kom frem, at patienter havde fået lavdosis CT-scanning i stedet for højdosis.

Det var en rørt Ulrich Fredberg, der modtog en hæder i form af en pokal af sin tidligere kollega Henning Glerup. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)

I dag blev der holdt taler, sunget sange og samlet underskrifter på torvet i Silkeborg.

Omkring 100 borgere var stimlet sammen for at markere deres støtte og sympati med den tidligere overlæge Ulrich Fredberg, der med en frivillig fratrædelsesordning i hånden måtte forlade sin stilling på byens sygehus i april.

Det var gruppen Støt Silkeborg Sygehus, der havde arrangeret en demonstration og hyldest af den nu tidligere overlæge – med prominente talere, blandt andre byens borgmester.

Gruppen mener, at Ulrich Fredbergs fratrædelse er et forsøg på at beskære det lokale sygehus, siger en af

initiativtagerne
Alf Bansmann, der havde et klart mål med dagens demonstration.

- Målet er, at Ulrich Fredberg tilbydes en genansættelse på hospitalet, og at hospitalet tilføres flere midler, siger han.

Overlægen måtte fratræde sin stilling efter kritik for at sende lungepatienter til lavdosis-CT-scanning. Ifølge hospitalsledelsen er det også sket for patienter med mistanke om kræft, selvom Sundhedsstyrelsens

retningslinjer
siger, at de skal tilbydes højdosis CT-scanning.

Det har den tidligere overlæge på sygehuset selv bestredet, og ligeledes mener han, at andre patienter, der ellers måtte nøjes med et røntgenbillede, har fået et bedre tilbud.

Ifølge Sundhedsstyrelsens

retningslinjer
skal patienter dog tilbydes højdosis CT-scanning ved den mindste mistanke om kræft, og sagen har resulteret i, at flere patienter er blevet genindkaldt og tilbudt en ny scanning efter Sundhedsstyrelsens
retningslinjer
.

Sagen har samtidig fået sindene i kog blandt hos mange forhenværende kolleger til overlægen, der mener, at han har været med til at redde menneskeliv, fordi lavdosis CT-scanning er bedre til at opdage andre problemer i lungerne end røntgen, og at fratrædelsen nærmere er en personlig hetz mod og en fyring af overlægen, som også er medlem af Regionsrådet for Venstre.

I starten af maj valgte seks af landets førende eksperter at trække sig fra et advisory board, der har været tilknyttet Diagnostisk Center i Silkeborg; et særligt organ, der har været tilknyttet for at rådgive om centerets behandlingsmetoder og udvikling – blandt andet sammen med den nu tidligere overlæge på sygehuset.

Se billeder fra dagens demonstration her

 • Borgere kunne skrive under på en underskriftsindsamling, der blandt andet kræver Ulrich Fredberg genindsat. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Demonstrationen fandt sted på torvet i Silkeborg. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Konferencier Torben Pedersen byder velkommen til dagens demonstration. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Borgere skriver under på kravene om blandt andet at få genansat Ulrich Fredberg og en ny sygehusledelse i Silkeborg. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Borgmester Steen Vindum (V) holder tale for de fremmødte borgere. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Borgere var mødt op på torvet i Silkeborg for at høre taler fra blandt andre borgmesteren og Ulrich Fredbergs tidligere kolleger. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Her er borgere samlet for at høre borgmesterens tale. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Under dagens demonstration fik Ulrich Fredberg overrakt en pokal fra nogle tidligere kolleger. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Det var overlæge Henning Glerup, der stod for pokaloverrækkelsen. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)
 • Pia Jensen er ansat på sygehuset i Silkeborg. Hun ønsker, at hendes tidligere kollega Ulrich Fredberg kommer tilbage til sygehuset.
1 / 10

Gruppe vil have nuværende hospitalsledelse fyret

Gruppen bag dagens demonstration bakker også op om den tidligere overlæge og kræver, at afskeden med Ulrich Fredberg får konsekvenser for hospitalsledelsen.

- Hospitalsledelsen skal stilles til ansvar og i mine øjne meget gerne fyres, siger Alf Bansmann.

Støttegruppen
kræver, at sygehuset i Silkeborg får sin egen ledelse i stedet for at have en delt ledelse med sygehuset i Viborg.

Faktisk har gruppen fire krav, som de indsamlede underskrifter til under dagens demonstration. Krav, som 1.500 borgere allerede har skrevet under på:

 1. 1

  Ulrich Fredberg tilbydes genansættelse

 2. 2

  Sygehuset i Silkeborg får egen hospitalsledelse

 3. 3

  Tilstrækkelige midler tilføres sygehuset til vedligehold og udbygning

 4. 4

  Hospitalsledelsen og koncerndirektøren med hospitalsansvar afskediges pga. konfliktskabende håndtering

Den lægefaglige direktør Claus Brøckner Nielsen ønsker ikke at forholde sig til demonstranternes krav om fyringen af ham selv og den øvrige nuværende hospitalsledelse.

Borgmester: ”Vi dukker ikke nakken i Silkeborg”

Ud over underskriftsindsamlingen havde den tidligere overlæges forhenværende kolleger arrangeret en hyldest af ham, hvorunder han fik overrakt en pokal.

For hans indsats har været uden sidestykke, mener overlæge Henning Glerup, der overrakte den cirka 75 centimeter høje pokal.

- Det er nødvendigt med et statement. Man har hængt Ulrich Fredberg ud som en, der har udgjort en trussel for patientsikkerheden og som en dårlig samarbejdspartner, og intet af det kan vi finde holdepunkt for, siger han og understreger, at man vil blive ved med at kæmpe for genansættelse af den nu tidligere overlæge.

Den officielle åbning stod borgmester Steen Vindum (V) for. Han mener, at den nu tidligere overlæge på det lokale sygehus har haft en stor betydning for byen.

- Det arbejde, som Ulrich Fredberg har lagt på sygehuset i mange år, og den kultur og det ry, han har fået skabt, er vi mange, der er stolte af, siger Steen Vindum.

Han frygter, at sagen går ud over sygehusets mangeårige udvikling og omdømme.

- Det har været innovativt og en god løsning, og det er noget, som både praktiserende læger og mange forskere har bakket op om. Og hvis man kan lære noget af det andre steder, dukker vi ikke nakken i Silkeborg, siger han.

Dagens hovedperson er overvældet

Dagens hovedperson, Ulrich Fredberg, fortæller, at han er rørt over dagens arrangement og den kontinuerlige støtte fra flere kanter.

- Jeg er overvældet over arrangementet, lyder det.

Han mener ikke, den massive opmærksomhed er ved at kamme over.

- Jeg er overvældet over dagens arrangement, lød det fra Ulrich Fredberg. (Foto: Gitte Hansen © Dr Østjylland)

- Jeg synes ikke, det kammer over, for det handler ikke om min person, men om sagen, som folk synes, er uretfærdig, mener han.

Og spørger man ham, om han egentlig selv gerne så, at han fik sit job tilbage, så lyder svaret:

- Om jeg vil have mit job til bage på Danmarks bedste arbejdsplads? Ja, men det ville indebære, at den nuværende hospitalsledelse ikke var der, siger han.

Ekspert: En fuldstændig unik demonstration

At byens borgmester og borgere på den måde viser deres støtte til en enkeltperson, er meget usædvanligt, mener kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

- Det er fuldstændig

unikt
. Der har også været andre eksempler på, at folk, der er blevet fyret i kommuner og
regioner
har fået
opbakning
, men jo slet ikke i det omfang, vi ser her, siger han.

Han tror dog ikke på, at gruppen bag dagens arrangement kommer til at opnå, at overlægen bliver tilbudt en genansættelse.

- Jeg tror nærmest, det er utænkeligt, for ved at acceptere fratrædelsen har han (Ulrich Fredberg, red.) opgivet kampen, siger han.

Regionsrådsformand: Ny ledelse kommer ikke på tale

Spørger man regionsrådsformand i

Region
Midtjylland Anders Kühnau (S) kommer det da heller ikke på tale, at gennemføre genansættelser eller fyringer, sådan som demonstranterne ønsker det.

- Det har ingen gang på jord, at flere skal fyres. Vi skal stoppe med at snakke om, at folk skal fyres eller genansættes. Der er lavet en frivillig fratrædelsesordning med Ulrich Fredberg, og den personalesag går vi selvfølgelig ikke ind i, slår han fast.

Regionsrådsformand Anders Kühnau afviser, at det kan komme på tale at fyre den nuværende hospitalsledelse. (© dr)

Det kommer heller ikke på tale, at sygehuset får sin egen ledelse.

- Hospitalet er simpelthen ikke stort nok til at få sin egen ledelse, og vi skal ikke bruge flere penge på flere ledelser og mere administration. Vi skal bruge pengene på patienter, siger Anders Kühnau.

Endnu en overlæge har forladt sygehuset

Torsdag har endnu en overlæge forladt sin post på sygehuset i Silkeborg.

I en pressemeddelelse skriver Hospitalsenhed Midt, at Lasse Nørgaard forlader sin stilling som ledende overlæge for af Røntgen og Skanning efter samarbejdsudfordringer mellem den medicinske del af Diagnostisk Center - med andre ord den del, som Ulrich Fredberg var leder af.

I stedet tiltræder han i den samme stilling på sygehuset i Viborg, som er under samme hospitalsenhed.

Den lægefaglige direktør, Claus Brøckner Nielsen, siger, han godt forstår ønsket om et skifte.

- Vi havde gerne set, at han var blevet, men han har bedt os om at finde et nyt job til ham, fordi han har været under massivt pres fra både

medier
og internt, siger Claus Brøckner Nielsen.

Derfor har han i dag holdt møde med medarbejdere i centret for at forbedre samarbejdet.

- Vi håber, alle nu vil hjælpe hinanden og støtte hinanden, også bedre end frem til nu, siger han.

Facebook
Twitter