Kritiske problemer i hjemmesygeplejen: Vi valgte at passe borgerne og slække på dokumentationen

Styrelsen for Patientsikkerhed har for første gang har været på kontrolbesøg i hjemmesygeplejen.

Her er det en hjemmesygeplejerske i Odder Kommune, der er på besøg hos en af kommunens borgere. (© Dr Østjylland)

Der skal være bedre styr på journalerne og medicinen til borgere, der får besøg af hjemmesygeplejersker. Den besked har to flere kommuner fået efter, at Styrelsen for Patientsikkerhed for første gang har været på kontrolbesøg.

Indtil 2017 tjekkede styrelsen kun forholdene på landets 1.000 plejehjem, men i et år har styrelsen også ført tilsyn med blandt andet hjemmeplejen, hjemmesygeplejen og bostederne.

I Østjylland har to kommuner fået kritik fra Styrelsen for Patientsikkerhed. I Odder og i Samsø kommuner var der problemer af betydning for patientsikkerheden. På Samsø var problemerne ifølge styrelsen decideret "kritiske."

Blandt andet var dokumentationen om borgerne ikke god nok. Det er vigtigt, at journalerne er opdaterede, fordi der både er aften- og dagvagter samt vikarer inden for hjemmesygeplejen, som alle skal have de relevante informationer, siger enhedschef Charlotte Hjort fra Styrelsen for Patientsikkerheds afdeling Nord.

- Hvis ikke man får den medicin, der står på medicinlisten, eller ikke får den på de rigtige dage, kan man jo enten få for meget eller for lidt, og hvis lægen tror, man får det, der står på medicinlisten, kan han jo komme til at øge mængden af det, fordi han tror, vedkommende får for lidt. Så der kan ske mange uheld, forklarer hun.

Samsø har ansat flere efter kritik

På Samsø erkender chefen for social- og beskæftigelsesforvaltningen, Margrethe Tuesen, at dokumentationen har haltet. Hun fortæller, at det skyldes, at hjemmesygeplejerskerne har fået 50 procent flere opgaver i løbet af to år.

- Vi har valgt at passe borgeren og måske slække på det, der hedder dokumentation og kun lavet det allermest nødvendige i dokumentationen, siger hun.

Nu er journalerne for samtlige 230 patienter i hjemmesygeplejen blevet opdaterede, og samtidig har kommunen besluttet at ansætte tre ekstra hjemmesygeplejersker.

- Det har været et hårdt arbejde, men nu er tingene også på plads, forsikrer hun.

I Odder Kommune endte det også med påbud, fordi der var problemer med patientsikkerheden. Her er hjemmesygeplejerske Johanna Nebel helt enig i styrelsens krav om grundig og opdateret dokumentation, men hun erkender også, at der kan ske fejl.

- Der kan være mange grunde til, at det en gang imellem ikke er lykkedes, men det er jo kun godt, at vi bliver opmærksomme på det og får fokus på det, så vi har mulighed for at gøre det bedre, mener hun.

Kom med på hjemmebesøg med hjemmesygeplejersken i Odder Kommune her

Tag med hjemmesygeplejerske Johanna Nebel fra Odder Kommune på besøg hos 92-årige Jens Nørgaard

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.