Kronisk syge Karla spritter sin søn af: ’Jeg tager en dyb indånding, når han skal i børnehave’

Karla Pilgaard har arrangeret en støttekoncert, der skal sætte fokus på kronisk syge.

Karla Pilgaard tager mange forholdsregler, når hun skal aflevere sønnen på seks år i børnehave. (Foto: PRIVATFOTO)

Morgenrutinerne står på andet end morgenmad og tandbørstning hjemme ved Karla Pilgaard. Før hun kan aflevere sin søn i børnehaven, skal hun både have mundbind og handsker på.

- Jeg tager en dyb indånding, når han skal ned i børnehaven. Jeg tager handsker på, eller trækker mine jakkeærmer ud over hænderne. Og når jeg henter ham, spritter jeg selvfølgelig alt af – også ham, siger hun.

Sådan ser Karla Pilgaards forvandling ud, før hun skal aflevere sin søn i børnehaven. (Foto: PRIVATFOTO © Privatfoto / Foto: PRIVATFOTO © Privatfoto)

Karla Pilgaard fra Vejle lider nemlig af kronisk betændelse i tyktarmen og gigt i rygsøjlen. Begge er autoimmune sygdomme: Det betyder, at hendes

immunforsvar
angriber kroppens egne celler.

Sygdommene kræver, at hun har immundæmpende medicin i kroppen. Derfor er der større sandsynlighed for, at det får alvorlige konsekvenser, hvis hun bliver smittet.

- Jeg har også handsker på, når jeg holder ham i hånden på vej hjem fra børnehave. Simpelthen for at undgå, at jeg kommer i kontakt med virus.

Splittet omkring genåbning

Sygdommene betyder, at Karla Pilgaard bare kan se til, mens Danmark åbner. For mens frisører, tatovører og zoologiske haver inviterer folk indenfor, så er hun nødt til at gøre det helt modsatte.

Derfor er hun i øjeblikket meget splittet.

- Det er skønt og dejligt, at det hele åbner igen. Det er skønt for samfundet, for økonomien og det generelle velvære. Men det gør det en smule svært for mig at komme ud, når der nu kun skal holdes én meters afstand. For så er der større chance for, at jeg bliver smittet, siger hun.

Karla Pilgaards læger har givet lidt forskellige

meldinger
, om hvor meget hun bør passe på. Men hun har selv valgt at skrue op for
sikkerhedsforanstaltningerne
for at være på den sikre side.

Alligevel har hun besluttet, at hun inden længe vil trodse den øgede smitterisiko.

- For mig duer det ikke at blive ved med at leve i isolation. Hvad nu, hvis det her fortsætter i tre år? Skal jeg så stadig sidde her, spørger hun retorisk.

Har arrangeret støttekoncert

Spørgsmålet og dilemmaet er hun ikke alene om. Sammen med to andre kronikere har Karla Pilgaard stiftet foreningen

Kroniske
Influencers, der begyndte som et Instagram-projekt for to år siden.

I skrivende stund har profilen mere end 3000 følgere, og de tre stiftere har arrangeret en stor drive-in-koncert på Tangkrogen i Aarhus i aften. Barbara Moleko, Xander, Jasmin Gabay og Patrick Dorgan giver den fuld musik.

Formålet er at sætte fokus på de udfordringer, som kronisk syge har under coronatiden, mens arrangørerne også håber, at flere vil blive opmærksomme på foreningens fællesskab, fortæller Karla Pilgaard.

- Det er sjældent, at jeg går til koncert. Det kan være ekstremt anstrengende, hvis folk står tæt, hvis jeg skal på toilet 25 gange i løbet af en koncert eller bare har sindssygt ondt i ryggen, siger hun og fortsætter:

- Jeg glæder mig bare vildt meget til at sidde i bilen og vinke til de andre bag bilruden.

Koncerten begynder klokken 19.30 i aften.

OPDATERET 02/06/2020 9:56: Uddybet, at Karla Pilgaard har valgt at være på den forsigtige side, fordi hun har fået forskellige lægelige meldinger om, hvor udsat hun er.

Facebook
Twitter