Kronisk syge underviser andre i samme situation

I Skanderborg har man gode erfaringer med at lade folk, som lider af for eksempel depression eller en kronisk sygdom, undervise andre i samme situation.

Det giver energi og overskud til mennesker med kroniske sygdomme, når de skal undervise andre i en lignende situation. Det viser erfaringer fra Skanderborg kommune. (© colourbox)

Har man selv en kronisk sygdom, så ved man også bedst, hvad man kan klare. Den erfaring vil Skanderborg kommune udnytte.

Derfor skal folk med en kronisk sygdom undervise sygemeldte borgere i, hvor meget arbejde man kan klare, når man har en kronisk sygdom.

- Det giver deltagerne på kurset noget helt andet, end hvis det er os i det sundhedsfaglige personale, der underviser dem i teori, siger Tove Voss, der leder sundhedscentret i Skanderborg Kommune.

Gode erfaringer fra lignende kurser

Ideen med at lade folk, der kender til sygdomme og lidelser på deres egen krop undervise andre i samme situation, kommer egentlig fra Komiteen for Sundhedsoplysning.

Og Skanderborg kommune har gode erfaringer med lignende kurser, for eksempel for mennesker med en depression.

Men det er første gang, at kommunen udbyder et kursus for mennesker med en kronisk sygdom i, hvordan de bedre kan tackle det at gå på arbejde, og hvor underviserne altså er andre i samme situation.

Giver energi og overskud - også til underviseren

  - Man kan selvfølgelig godt gøre sig nogle overvejelser, om de her borgere, som giver sig til at undervise andre, ikke har problemer nok i forvejen. Men det viser sig, at det giver dem meget at hjælpe andre mennesker og på den måde komme med i et netværk sammen med andre instruktører, siger Tove Voss.

En af dem, der har prøvet at stå som underviser, er Dorte Smedegaard fra Skanderborg. Hun har sclerose og har tidligere været instruktør på tre af kommunens kurser - blandt andet ét om at leve med en kronisk sygdom. Hun forklarer, at det på ingen måde var en belastning - tværtimod.

- Det giver faktisk energi og overskud, at man kan hjælpe andre. Jeg får meget ud af at se, at folk kan tage noget med sig fra sådan et kursus. Det er det hele værd, siger hun.

Facebook
Twitter