Kugledyner og gyngestole til demente i stedet for medicin

Kun otte procent af de demente i Skanderborg kommune får antipsykotisk medicin - i andre kommuner er det op til 30 procent. Forklaringen er sanseintegration.

I nogle kommuner er det op mod 30 procent af de demente, der får antipsykotisk medicin - i Skanderborg er det kun 8 procent. (modelfoto) (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

De gør noget i Skanderborg, som andre kommuner ikke gør. De doper ikke de demente med medicin.

I nogle kommuner er det op mod 30 procent af de demente, der får antipsykotisk medicin, viser nye tal fra Nationalt Videnscenter for Demens - i Skanderborg er det kun otte procent.

Det er det laveste tal i landet, og det glæder udviklings- og demenskonsulent i Skanderborg kommune Lisbeth Hyldegaard.

- Medicinen har bivirkninger og hjælper ikke på årsagen til, at en borger for eksempel er angst eller er udadreagerende. Det skal ikke dæmpes med medicin, hvad der heller ikke er etisk korrekt, mener hun.

Derfor er Skanderborg nået frem til en række tiltag at sætte i stedet for medicin og har de seneste år arbejdet meget med sanseintegration - for eksempel at gøre brug af kugledyner og gyngestole.

- Erfaringen er, at det hjælper psykiske patienter, fortæller Lisbeth Hyldegaard, der tænkte, at det så også kunne hjælpe den her gruppe borgere.

Også praktiserende læger og sygeplejersker er blevet opmærksomme på, at der skal sættes tidligere ind overfor demente, og dermed undgå medicinen.

Det er endt med at blive god økonomi for kommunen at droppe medicinen, for på den konto spares der årligt en million kroner i forhold til tidligere.