Danskerne tøver med at søge hjælp, når parforholdet skranter, og det skyldes langt fra, at danskernes kærlighedsliv er en problemløs, lyserød sky.
Hver femte mener derimod, at de har markante og væsentlige problemer i forholdet.
Det viser en ny undersøgelse blandt 1.371 danskere mellem 18 og 65 år, som lever i et parforhold.
I undersøgelsen er det kun syv procent, som har søgt hjælp i form af parterapi, mens tre procent har deltaget i foredrag eller kurser med deres partner.
Bag undersøgelsen står Psykologisk Institut og TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus BSS.
En af forskerne er psykolog Hanne Nørr Fentz, og hun mener, at danskerne ser mange barriere for at søge hjælp.
- Folk tror, at det er dyrt, og det kan være besværligt at koordinere to kalendere, når man har børn. Mange har også en modvilje mod at dele privat stof, så de vil gerne løse problemerne selv, siger hun.
Desuden er det helt centralt, at mange ikke kender til, at de kan få hjælp.
- Men rigtig mange par ved ikke, at der findes en række tilbud, som har en målbar effekt, så derfor søger de heller ikke hjælp, siger Hanne Nørr Fentz.
Søger hjælp på nettet
Undersøgelse viser også, at der er stor forskel på, hvilken hjælp mænd og kvinder søger.
I gruppen, der havde oplevet en alvorlig krise inden for det seneste år, havde 40 procent kvinder og 28 procent mænd søgt efter relevante parforholdsemner på internettet.
Derudover havde 19 procent kvinder og 6 procent mænd søgt individuel terapi til problemer i parforholdet.
- Det tyder på, at både mænd og kvinder har øjnene oppe for, at der er nogle problemer i deres parforhold, og de vil gerne have hjælp, men har forskellige kanaler og måder at søge hjælp på, siger Hanne Nørr Fentz.
Ideen til at undersøge danskernes brug af parterapi og andre tilbud kom til verden, fordi forskerne på forhånd havde en forventning, om at kun få søger hjælp, og det blev bekræftet.
- Vi vil åbne danskernes øjne for, at det ikke er så farligt at søge hjælp. Vi vil også række hånden ud mod offentlige institutioner og privat praksis, for det lader til, at 20 procent af befolkningen har markante og væsentlige problemer i deres parforhold, og det ved vi har en negativ effekt på børns trivsel og på eget fysiske og psykiske helbred.
Hanne Nørr Fentz vil derfor opfordre til, at man skal blive bedre til at reklamere for de tilbud, som par kan benytte sig af, både når parforholdet laver knuder og inden der er opstået store konflikter.