Kun få får anerkendt psykiske arbejdsskader

Det er næsten umuligt at få anerkendt en psykisk arbejdsskade, mener fagforeningen HK Østjylland, som vil have politikerne til at ændre Arbejdsskadestyrelsens praksis.

-Det er næsten umuligt at få anerkendt en psykisk arbejdsskade med mindre man har posttraumatisk stress-syndrom, HK Østjylland. (Modelfoto) (© Colourbox)

95 procent af de danskere, der anmelder en psykisk arbejdsskade, får den ikke anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.

Det er eksempelvis folk, der er gået ned med stress på jobbet. Med mindre man lider af posttraumatisk stresssyndrom er det næsten umuligt at få sin lidelse anerkendt.

Tusinder bliver afvist

Anette Holm Christensen fra Harlev ved Aarhus blev sygemeldt fra sit kontorjob for 8 måneder siden. Hendes læge gav hende diagnosen "arbejdsrelateret stress".

Men hun er en af de mange tusinde, der fik sin lidelse afvist hos Arbejdsskadestyrelsen.

-Det er ekstremt frustrerende at stå med en diagnose, du ikke rigtig kan gøre noget ved andet at prøve at give dig selv ro for at få det bedre.

HK-formand: Helt urimelig praksis

Viggo Thinggård fra HK Østjylland mener Arbejdsskadestyrelsens praksis er helt urimelig.

- Det er et stort problem, at Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkender psykiske lidelser på samme måde som fysiske lidelser. Man skal nærmest have post-traumatisk stress for at få en skade anerkendt.

Han vil i dialog med folketingsmedlemmer for at gøre dem opmærksomme på, hvor forskelligt man behandles, alt efter om det er en psykisk eller fysisk lidelse.

Kontorchef: Der skal være en sikker sammenhæng

Kontorchef i Arbejdsskadestyrelsen, Merethe Ross, erkender, at det ER svært at få anerkendt en psykisk arbejdsskade.

- Vi anerkender kun sygdom, hvor der er en sikker sammenhæng med arbejdet. Sygdommen må ikke være forårsaget af andre ting,  eksempelvis stress i privatlivet, siger hun.