Kun få tilfælde af meningitis: Coronatiltag har næsten udraderet frygtet sygdom

Ekstra fokus på afstand, håndvask og sprit er årsagen, mener overlæge. 

Mitzi Olsen fra Samsø fik meningitis, da hun var 12 år. Symptomerne var blandt andet blødninger under huden, som bredte sig over hele kroppen. (Foto: (Privat foto))

I år er langt færre børn og unge end normalt blevet ramt af smitsom meningitis.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Sidste år blev 56 personer ramt af sygdommen, mens det i år er nede på 19 personer.

Smitsom meningitis skyldes bakterien meningokok, og den spreder sig på samme måde som corona gør. Det vil sige, når vi er mange sammen i lang tid og ikke får vasket hænder eller sprittet af.

Det forklarer overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

- Når vi har alle de her retningslinjer med sprit og afstand, så er der andre sygdomme, vi ikke bliver smittet med. Og det gælder for eksempel smitsom meningitis, siger Lars Østergaard.

Sygdommen er sjælden og starter ofte med influenzalignende symptomer, men det er en farlig og alvorlig sygdom, som mange frygter, siger overlægen.

- Den smitter især unge, så det er en rigtig god ting, at der er færre tilfælde, siger Lars Østergaard.

Mette blev alvorligt syg

30-årige Mette Breiner Nielsen fra Esbjerg blev som ung ramt af hjernehindebetændelse. Hun var heldig og slap uden alvorlige mén, og hun glæder sig over, at færre bliver syge.

- Jeg vil ikke ønske det for min værste fjende. Der kan være få timer, fra du får symptomerne, til at det kan ende med amputation, høretab, synstab eller endda døden, siger hun.

Mette Breiner Nielsen blev som ung indlagt med smitsom meningitis. I dag kan hun stadig få hovedpine og må bruge briller som følge af sygdommen. (Foto: (privatfoto))

Mette Breiner Nielsen blev indlagt, da hun var 17 år, og hun husker det stadig tydeligt. Hun røg direkte på en isolationsstue, hvor læger og sygeplejersker kom ind iført dragter og masker.

Efter 12 dages indlæggelse, hvor hun blev behandlet med antibiotika, oplevede hun stadig problemer. Hun havde svært ved at forstå lange ord, og i dag bruger hun briller, hvis hun begynder at få ondt i hovedet.

Mitzi fik blødninger under huden

Mitzi Olsen fra Samsø fik meningitis, da hun var 12 år. Det er 32 år siden, men hun bliver stadig mindet om, at hun var meget alvorligt syg.

Ud over at hun sov meget, havde det generelt skidt og fik meget ondt i benene, så begyndte der også at komme blødninger under huden.

Hun blev fløjet fra Samsø til Aarhus, men selvom hun hurtigt kom i behandling, endte hun med at være indlagt i 40 dage.

Pletterne under huden viste sig at være en form for blodpropper, som lægerne var nødt til at fjerne.

- Alle de store pletter begyndte at rådne. Det døde hud og kød blev skåret væk, og der blev syet ny hud på, forklarer Mitzi Olsen.

I dag er Mitzi Olsen lykkelig over, at hun slap med livet i behold. Men hun har stadig ar efter de mange hudtransplantationer, hun fik dengang.

I dag priser hun sig lykkelig over, at hun slap med liv og lemmer i behold, men hver dag bliver hun mindet om, hvad hun var igennem dengang. For de mange transplantationer ligner brandsår.

- Det er slemt, meget slemt på arme og ben, især på skinnebenene. Men ellers har jeg ikke haft nogen ting efter. Jeg har egentlig fungeret meget godt, selvom der er skåret meget væk, siger Mitzi Olsen.

Forskere leder efter en ny vaccine

Der findes allerede nu to forskellige vaccinationer, som beskytter mod fem forskellige typer af meningokok-bakterier.

Men i fremtiden kan børn og unge måske nøjes med en enkelt vaccine, som skal gives to gange, for at være 95 procent beskyttet.

Det fortæller læge Nina Breinholt Stærke fra Aarhus Universitetshospital. Sammen med forskere fra hele verden skal hun være med til at afprøve den nye vaccine.

- Vi skal finde ud af, om den nye vaccine er lige så god og effektiv som de vacciner, der er på markedet, og som de gerne skulle erstatte, forklarer hun.

Her i Danmark er vaccinerne mod meningokokker ikke en del af børnevaccinationsprogrammet.

De bliver primært brugt som rejsevaccine, hvis man skal besøge visse dele af Afrika, hvor meningitis er udbredt.

Desuden køber nogle forældre den til deres børn, når de skal på efterskole. Men det er et fåtal, oplyser Nina Breinholt Stærke.

Der vil gå nogle år, før det viser sig, om den nye vaccine er effektiv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter