Kunstmuseet Aros i Aarhus udvider under jorden: 'Der findes intet lignende i verden'

Tilbygningen vil koste knap 200 millioner kroner.

Aros-direktør Erlend Høyersten er fuld af begejstring over, at der nu er fundet finansiering til at føre projektet The Next Level ud i livet.

Forestil dig at være i et uendeligt rum, hvor du mister både fornemmelsen for tid og alt det, der foregår i verden omkring dig.

Det er den oplevelse, det aarhusianske kunstmuseum Aros ønsker at give dig, når du i fremtiden kan gå på museum under jorden, hvis du besøger museet.

Finansieringen af en underjordisk udbygning af Aros er fundet, og i dag blev planerne for udvidelsen præsenteret på et pressemøde.

Under projektnavnet The Next Level vil museet udvide med 1.000 kvadratmeter under jorden kronet med et rundt kuppelkunstværk 'The Dome', som er 15 meter højt og har en diameter på 40 meter.

Halvdelen vil være under jorden, og halvdelen vil stikke op ad jorden foran museumsindgangen med kig til himlen.

Det skal give de besøgende en ekstraordinær oplevelse, fortæller museumsdirektør Erlend Høyersten.

- Det er svært for mig at beskrive, hvor unikt det er. Der findes ingen lignende eksempler på det samme i verden, siger museumsdirektøren.

Aros er i forvejen kendt for kunstværket Regnbuen oven på taget af kunstmuseet. Og nu skal man altså også kunne opleve kunsten fra et andet perspektiv.

- Hvor Regnbuen handler om at kigge ud, handler The Dome om at kigge indad, siger Erlend Høyersten.

Kuplen er designet af den amerikanske kunstner James Turell og skal fungere som en lysinstallation, der giver de besøgende en nærmest meditativ fornemmelse.

- Den belyses i forhold til lyset udenfor og tidspunktet på dagen og året. Når vi ser kuplen, vil vi opfatte den som nærmest uendelig. Og det at stå i et rum, som ikke eksisterer, vil gøre, at du mister fornemmelsen for tid og sted, siger han.

Her kan du se, hvordan Aros og arkitekterne bag præsenterer planerne for The Next Level og den semiunderjordiske kuppel.

  • Sådan forestiller arkitekterne bag projektet, at man vil kunne se den semiunderjordiske kuppel udefra. (© Aros/Schmidt Hammer Lassen Architects)
  • Her ses planerne for, hvor The Dome kommer til at være placeret i forhold til det nuværende Aros-byggeri. (© Aros/Schmidt Hammer Lassen Architects)
  • I den underjordiske afdeling af museet vil man komme frem til kuplen The Dome af James Turell. (© Aros/Schmidt Hammer Lassen Architects)
  • Man vil kunne få kig til himlen via The Dome.
1 / 4

Borgmester: Det er værd at investere i

Projektet har været undervejs i flere år, og det forventes at koste 200 millioner kroner og er støttet af blandt andet Salling-fonden, Ny Carlsbergfondet og Aarhus Kommune.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) mener, at projektet vil være med til at føre Aros op i den internationale topklasse. (© dr)

Og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) mener, at pengene er givet godt ud.

- Det at investere i kunst og kultur er også at investere i livskvalitet og i refleksion, og det her værk skulle gerne fornøje og give refleksion og eftertænksomhed hos både borgerne i Aarhus og de gæster, der kommer, siger borgmesteren.

- Det synes jeg er værd at investere i.

Aros forventer, at publikum kan komme ind i den nye udstillingshal i 2023.

Facebook
Twitter