Kvote 2: ’Man skal bare tage springet – man bliver alligevel aldrig sikker’

Universiteterne landet over holder i disse dage åbent hus.

Kasper Kristiansen (tv.) og hans kammerat Rasmus Andersen er taget til U-Days på Aarhus Universitet for at blive klogere på de forskellige uddannelsesmuligheder. (© Dr Østjylland)

Tusindvis af unge står over for at skulle vælge uddannelse, og i disse dage holder landets universiteter åbent hus. Der er nemlig snart ansøgningsfrist for kvote 2.

Men mange frygter at vælge forkert. Blandt andre Kasper Kristiansen, der torsdag var til U-Days på Aarhus Universitet. Han har nu holdt tre sabbatår, fordi han er i tvivl om, hvilken uddannelse, han skal vælge.

- Vi får at vide hele vores barndom, at vi skal vælge det rigtige og de fag, der bygger op til den uddannelse, vi gerne vil have. Og det med at fejle er lidt tabubelagt, siger han.

Heller ikke Mette Rydder ved, hvad hun skal vælge.

- Jeg har kigget på noget kemiteknologi, noget stærkstrømsingeniør og noget computerteknologi. Det er jo egentlig meget forskelligt, og jeg synes, det lyder spændende alt sammen, forklarer hun.

Mette Rydder synes, at mange forskellige uddannelser lyder spændende. (© Dr Østjylland)

Anne Teglborg, der er leder af studievejledningen på Aarhus Universitetet, oplever i stigende grad, at unge er bange for at vælge den forkerte studieretning.

- Det har nok altid været naturligt at være i tvivl om sit uddannelsesvalg, det tror jeg, de fleste af os har oplevet. Men vi oplever en stigende tendens til, at det er svært og en udfordring for mange unge at finde ud af, hvad det rette valg er, siger hun.

Hos studievejledningen anbefaler man derfor de kommende studerende at undersøge tingene grundigt.

- Mange håber, at de vågner op en morgen, og så står der skrevet på himlen, hvad de skal være, og hvad der er det store kald i deres liv. Men for de fleste af os er der mange ting, der kan gøre os glade og udfordre os og give os et spændende arbejdsliv, siger hun.

Studievejleder Anne Teglborg opfordrer de unge til bare at kaste sig ud i det. (© Dr Østjylland)

Hun opfordrer de unge til at droppe tvivlen og gå i gang, for man kan altid justere undervejs.

- Når man er færdig med sin research, skal man bare tage springet. Vi plejer at sige, at man aldrig skal forvente at blive hundrede procent sikker, for der er en naturlig tvivl, men man skal bare kaste sig ud i det, siger hun.

Det er et rigtigt godt råd, siger professor på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet Noemi Katznelson.

- Mange unge tror, at man skal finde noget, der føles helt rigtigt, men det finder man først ud af ved at prøve det af, siger hun.

Hun fortæller, at unge førhen var nervøse for helt konkrete ting, eksempelvis om man mon ville bestå den næste eksamen. I dag ser forskerne, at de unges angst er mere diffus, og det er ikke blevet lettere for de unge med ny lovgivning som uddannelsesloftet, lyder det fra professoren.

- Der er lagt mange begrænsninger ind for deres muligheder for at træffe omvalg. Så de kan ikke mærke sig igennem uddannelsessystemet, for der er stopklodser hele vejen, som de unge bremses af, siger hun.

- Så der er måske et behov for at se på, om man har lagt for mange stopklodser ind for de unge for at finde ud af, hvad det rigtige valg er for dem.

Der er ansøgningsfrist for kvote 2 den 15. marts klokken 12.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk