Læger vil give tredje stik i eget hus, men Søren Brostrøm tilbyder kun aftenvagter i de store centre

De praktiserende læger forstår ikke, hvorfor de ikke er en større del af vaccinationsindsatsen.

De praktiserende læger har tidligere været en del af vaccinationsindsatsen - nemlig da de første doser landede i Danmark kort efter jul sidste år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Mens tempoet i udrulningen af det tredje stik mod corona sættes gevaldigt op, undrer de praktiserende læger sig.

3.500 læger og 5.000 sundhedsmedarbejdere sidder klar i mere end 1.400 klinikker til at vaccinere, men de centrale sundhedsmyndigheder griber ikke lægernes tilbud.

I stedet foreslår Sundhedsstyrelsen og regionerne, at læger og andet sundhedspersonale i lægehusene tager aftenvagter i et af regionernes vaccinationscentre.

Men det vil ikke gøre nogen stor forskel, lyder det fra Jørgen Skadborg, der er formand for De Praktiserende Lægers Organisation.

- Det vil have en relativt begrænset virkning på indsatsen med at massevaccinere. Det skal måles op imod den enorme indsats, vi kunne lave i almen praksis ved at vaccinere, siger han.

Kirsten Døssing kunne godt bruge muligheden for at blive vaccineret hos sin egen læge.

I Hadsten uden for Aarhus ville 74-årige Kirsten Døssing meget gerne undgå at skulle køre 16 kilometer frem og tilbage til et vaccinationscenter for at blive vaccineret.

Hun bestilte en tid til tredje stik for 14 dage siden, men har først en tid 14. december.

- Jeg kender min egen læge, og der er jeg tryg og fri for alt det andet komplicerede som at stå i kø og vente og vente. Det er mest det her med trygheden, som ældre mennesker gerne vil have, siger Kirsten Døssing.

Hun synes, at der går alt for lang tid, før man kan blive vaccineret i øjeblikket.

- Og så er der jo større risiko for at få coronavirus. Min mand har fået corona nu, og jeg tror der er gået for lang tid. Han mangler det tredje stik, siger Kirsten Døssing.

Brostrøm: Der er barrierer

Sundhedsministeriet meddelte for nylig, at antallet af vaccinationer skal op fra 210.000 stik om ugen til 300.000 i et forsøg på at komme igennem gruppen af borgere over 65 år, som gerne vil have det tredje stik.

Torsdag meddelte Sundhedsstyrelsen så, at alle over 18 år skal tilbydes revaccination. Invitationen vil komme seks måneder efter færdigvaccination.

I øjeblikket har knap 12 procent modtaget det tredje stik, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Samtidig har Det Europæiske Lægemiddelagentur lige anbefalet en godkendelse af Pfizer/BioNTechs covid-19-vaccine til børn fra 5 til 11 år.

Regionerne skruede for nylig op for vaccinekapaciteten, men mangel på personale og forvirring giver udfordringer rundt omkring.

Derfor kan lægernes hjælp bruges ude i de store vaccinationscentre, lyder det fra Anders Kühnau (S), formand for Region Midtjylland.

- Vi kan godt bruge de praktiserende læger som hjælp i vores vaccinationscentre, siger han.

Men hvorfor kan lægerne ikke stikke borgerne i almen praksis?

- Det er et spørgsmål, som de centrale myndigheder har vurderet. Som jeg forstår det, vurderes det at være mere sikkert og effektivt, at vi trækker vaccinerne op i de store vaccinationscentre. På den måde er vi også sikre på, at vi kan bruge alle de vacciner, der stilles til rådighed, siger Anders Kühnau.

På et pressemøde onsdag eftermiddag sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at der kan være barrierer ved at bruge almen praksis, når der skal tempo og volumen i en kommende indsats med at massevaccinere.

Anders Kühnau mener godt, at de praktiserende læger kan bidrage i vaccinationsindsatsen, men ikke ude i egen praksis. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Han henviser blandt andet til, at det har givet nogle udfordringer, at de praktiserende læger i øjeblikket vaccinerer børn mod influenza.

- Børneforældrene siger, at det kan være rigtig svært at få en tid hos en praktiserende læge. Der er ventetid, og når de får tiden, så er det midt på dagen. Det er bare for sige, at vi skal tage hensyn til, hvordan vi bedst får flow i det, sagde Søren Brostrøm og fortsatte:

- Hvis vi virkelig skal op i tempo med massevaccination, så sker det altså bedst inde i centrene. Men vi vil meget gerne have, hvis de praktiserende læger og personale fra lægehusene måske gik ned og tog nogle aftenvagter i centrene, så vi kunne få tempo i det, lød det.

PLO: Kunne vaccinere 100.000 om ugen

Jørgen Skadborg undrer sig over, at Søren Brostrøm bruger eksempler fra børneforældres oplevelser hos praktiserende læger som et argument mod at bruge lægerne i vaccinationsindsatsen.

- Jeg er lidt ked af, hvis man bruger anekdotiske fortællinger om, at nogle børneforældre synes, det er svært at få en tid ved egen læge, til at disponere hele samfundets vaccinationsindsats, siger han.

Jørgen Skadborg fremhæver, at de praktiserende læger har en særlig ekspertise, når det gælder udsatte borgere, ældre og børn.

- Det er her, vi kan noget særligt. Det er meget nemmere og mere bekvemt for den målgruppe at ringe og få en tid hos egen læge, siger han.

Der har tidligere været meldinger om, at lægernes krav om honorar for at vaccinere mod corona har været en problemstilling, men Jørgen Skadborg afviser, at det er tilfældet i den aktuelle situation.

- Der er ikke nogen, der drøfter økonomi i sådan en krisesituation, som vi er i. Der gør vi, som vi plejer med hensyn til priser, siger Jørgen Skadborg, der vurderer, at de praktiserende læger kunne vaccinere cirka 100.000 borgere om ugen.

Vaccinationscentre landet over melder om stort pres i øjeblikket. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Et forslag lyder, at den vogn, der afhenter blodprøver hos de praktiserende læger to gange om dagen, kunne medbringe et vist antal doser per læge.

Heller ikke tidligere direktør i Region Midtjylland Leif Vestergaard Pedersen ser nogen hindringer for, at de praktiserende læger i langt højere grad blev en del af vaccinationsindsatsen.

Han kalder det decideret "uansvarligt", at det ikke allerede er sket.

- Hvis vi har en mulighed for at vaccinere ældre og udsatte hurtigere, er det da uansvarligt at vente. Lægerne har budt sig til i et mere end et år, og så synes jeg, at det er meget mærkeligt, at de ikke er sat ind for længe siden, siger han:

- Det er meget mærkelig sundhedspolitik, at vi ikke bruger de praktiserende læger, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Har de ikke travlt nok i forvejen?

- Selvfølgelig har de travlt, men lige nu har vi en stigende bekymring over smittetrykket og er i en situation, hvor specielt de udsatte og ældre skal have det tredje stik. Så kan man næsten ikke sige, at noget er mere vigtigt, siger Leif Vestergaard Pedersen.

FacebookTwitter