Lærere undervises i seksualundervisning: Nu er det ikke længere et fnisefag

Fire kommuner har været med i forsøg, hvor lærere undervises i seksualundervisning

Skoleleverne bliver bedre til at give noget af sig selv, hvis lærerne er bedre til at håndtere seksualundervisningen, viser et forsøg. (Foto: Arkivfoto © DR)

Seksualundervisning bliver ikke nær så meget et "fnisefag", når lærere efteruddannes til at stå for undervisningen.

Det er en af erfaringerne fra Langsøskolen i Silkeborg, som har deltaget i et forsøg, hvor skolen har fået efteruddannet nøglepersoner til at planlægge en bedre seksualundervisning.

Før har seksualundervisningen været hjemløs. Emnet er obligatorisk i folkeskolen, men der følger ingen timer med, og lærerne bliver ikke uddannet i at undervise det.

Men nu er lærerne klædt bedre på. Det hjælper, fortæller Keld Vestergaard, der er skoleleder på Langsøskolen.

- Kigger man lidt tilbage, så var det et ”fniseområde”, hvor eleverne ikke turde give noget af sig selv og ikke for alvor turde gå ind i det. Vi er blevet bedre til at skabe rammer, der fungerer.

Sundhedsstyrelsen har efteruddannet tre nøglepersoner til at stå for undervisningen. Noget, der også har vist sig effektivt for de andre skoler i forsøget, fortæller Lone Smidt fra Sex og Samfund, der er konsulent på projektet.

- Hvis man har nogle nøglepersoner, som har kompetencerne til at støtte op om skolens seksualundervisning og vejlede, motivere og inspirere kollegerne, er der potentiale for at styrke seksualundervisningen.

Skoler fra både Silkeborg, Odder, Odsherred og København kommuner er med i projektet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.