Lærke Lund går mod tandlægens anbefaling: Nova på seks måneder skal ikke bruge fluortandpasta

Flere forældre fravælger i stigende grad fluorid, når børnene skal have børstet tænder.

Lærke Lund har bloggen laerkelund.dk og er pædagogmedhjælper i Randlevskolens børnehave. Nova er fra 13. september 2018. (© (c) privatfoto)

Når Nova på seks måneder lige om lidt begynder et langt liv med tandbørsten, bliver tandpastaen på børsten hundrede procent fri for det, som vi i folkemunde kalder for fluor.

Novas mor er 26-årige Lærke Lund fra Amstrup syd for Odder, og hun har alternativerne parat.

- Det bliver enten min hjemmelavede tandpasta af kokosolie, æterisk mynteolie og natron, eller jeg vil bruge økologisk tandpasta uden fluor, forklarer hun.

Fluor i tandpasta hedder egentlig fluorid, da det er i en kemisk forbindelse med et metal.

Lærke Lund er overbevist om, at tandpasta med fluorid er giftigt for kroppen.

Den holdning deler flere østjyske forældre, og den tendens bekymrer børnetandlægerne i Syddjurs Kommune og Aarhus Kommune. De møder flere forældre, som i stigende grad fravælger fluorid, når børnene skal have børstet tænder.

Det fortæller netværksleder i tandplejen på Møllevangsskolen i Aarhus Gunilla Mejlhede Thomsen.

- De seneste par år er der kommet flere yngre familier, som ikke bruger fluorid, når de børster tænder på deres børn. De bruger andre produkter og produkter, som vi ikke kender i tandplejen, siger hun.

Stoler på egen dømmekraft

Hun giver Lærke Lund og de andre skeptiske forældre ret i, at fluorid er giftigt, men mængden i tandpasta er så lav, at det er ufarligt, påpeger Gunilla Mejlhede Thomsen.

- I små mængder er det ikke giftigt. Det er der forsket rigtig, rigtig meget i, men det er en tro, som forældrene har, at det er bedre for dem, at undgå fluoridtandpasta, siger hun.

Det er netop troen på egen dømmekraft, Lærke Lund lægger vægt på, når hun træffer det fluoridfrie valg for sin datter.

Hun har selv undgået tandpasta med fluorid i otte år og har ikke haft problemer med tænderne, så forskning og viden på området er for hende et supplement.

- Selvfølgelig er det godt at lytte til videnskaben på nogle områder, men i sidste ende synes jeg, at man også skal lytte til sig selv og sin egen intuition om, hvad der er det rigtige for én selv, mener hun.

Fagkundskaben har dog svært ved at lade forældrene følge intuition og tro med fluorid i tandpasta.

Fluorid er nemlig det område indenfor tandlægevidenskab, der er forsket allermest i, og med de mest entydige resultater, der viser, at fluorid i tandpasta er den ultimative beskyttelse mod huller i tænderne.

Derfor kan fluorid-fri tandpasta ende med at blive et problem for børnene, forklarer ph.d. og tandlæge ved tandlægeskolen i Aarhus Line Staun Larsen.

- Hvis børn ikke får børstet med fluortandpasta, vil de have væsentlig større risiko for flere huller i tænderne. Det vil sige, at de på sigt skal have flere fyldninger, og at de har større tandlægearbejde i vente, siger hun.

Kommer ikke til at følge anbefaling

Lærke Lund er ikke bekymret for huller i Novas tænder. Det sikrer familiens Lunds livsstil uden sukker og med grundig tandbørstning.

- Jeg ser det ikke som en realitet for os. Jeg har ikke selv kæmpet med huller i tænderne, så jeg tror slet ikke, at det vil ske for os og mit barn. Det er også på grund af den måde, som hun spiser på, den måde vi lever på, og den måde vi børster tænder på.

Når tandlægerne i børne- og ungetandplejen i Aarhus møder den indstilling, opfordrer de på det kraftigste forældrene til at børste børnenes bisser med fluortandpasta, siger Gunilla Mejlhede Thomsen.

- Vi går til det på den måde, at vi til stadighed vil anbefale, at de ændrer deres holdning. Vi prøver at holdningspåvirke dem til at købe fluoridtandpasta, siger hun.

Det er dog en anbefaling, som Lærke Lund ikke kommer til at følge.

- Jeg vil ikke følge tandlægens råd, fordi jeg ved, at man også kan børste uden fluor. Det gælder bare om at få børstet og skyllet bedre, så der ikke er nogle bakterier, der kan lave de her huller.

Eneste vigtige stof i tandpasta er fluorid

Ifølge afdelingstandlæge i Aarhus Tandpleje Birthe Krabbe kan man godt undgå huller i tænderne, hvis man spiser totalt sukkerfrit.

Men det er ikke kun sukker i slik og sodavand, der kan lave huller, men også eksempelvis honning, frugtsukker og stivelse fra mad som rosiner, tørrede frugter og brød.

- Jeg har stor respekt for de forældre, der træffer et valg, men det er et ærgerligt valg. Alle former for tandpasta, der ikke indeholder fluorid, er spild af penge. Den eneste grund til at bruge tandpasta er at få fluorid med ind i munden, siger hun.

(Foto: Grafik: Signe Heiredal (DR))
(Foto: Grafik: Signe Heiredal (DR))
FacebookTwitter