Landbrugselever udfordres til at tænke ud af boksen: Lav en virksomhed til én million

Det traditionelle landbrug er for dyrt for mange at kaste sig over, og derfor skal der tænkes i nye baner.

Landbrugsleverne var samlet til flere foredrag på det økologiske destilleri Cold Hand Winery i Randers. (© Dr Østjylland)

Vær kreativ og tænk ud af boksen, når du etablerer dig som landmænd, og skab din egen virksomhed for en million kroner.

Sådan lyder opgaven fra Økologisk Landsforening, der i dag har kickoff til projektet, hvor afgangseleverne fra syv landbrugsskoler skal finde en idé til en landbrugsvirksomhed.

For det kan blive en dyr affære, hvis man som ung landmand vil ud og købe sit eget. Det kan nemlig koste mellem 20 og 25 millioner kroner for et landbrug, og da der skal flere penge til end tidligere, er der ikke særlig mange generationsskift i landbruget, fortæller projektleder i Økologisk Landsforening Jens Hermansen.

- Derfor er vi nødt til at anvise nogle nye veje, og så gør vi det, at vi siger: I har en million kroner, og så er i nødt til at tænke i en forretningsidé, som enten kan være et produkt eller en serviceydelse knyttet til landbruget og så beskrive, hvordan det kan blive til en virksomhed, siger han.

Det er især inden for økologien, at der er gode muligheder for at tænke ud af boksen i disse år.

- Vi har brug for flere producenter, der er brug for flere varegrupper, og der er en kundegrupper, der er villige til at betale en god pris, hvis kvaliteten og historien er i orden, siger han.

Landbrugselev: Det hjælper ikke altid at gå i andres fodspor

Eleverne var derfor samlet på det økologiske destilleri Cold Hand Winery i Randers, hvor de skulle udfordres til at tænke ud af boksen og se, at der er andre former for landbrug end den traditionelle slags til den høje pris.

Emil Keller var med, og han var glad for tiltaget.

- Jeg søgte ind med tanken om at ville overtage min fars gård, og ud fra den normale og traditionelle tankegang er den for lille til, at jeg kan leve af det. Så hvis jeg vil overtage gården, er jeg nødt til at tænke i alternativer, andre produktionsformer og andre måder at drive landbrug på, siger han.

Også Anders Krogsgaard er enig i, at der skal tænkes i nye baner, når han skal starte landbrug op selv. Hans egen far overtog bedriften fra sin far, men det dur ikke længere på grund af økonomien, mener han.

- Det hjælper ikke altid bare at gå i andres fodspor, man er nogle gange nødt til at stikke i en anden retning for at få en mere bæredygtig produktion, som er meget vigtigt for at kunne komme i gang på en ordentlig måde, siger han.

Jens lever af sin idé

En af dem, der selv for nogle år tilbage fik en idé, han nu lever af, er Jens Skovgaard Pedersen, der er manden bag Cold Hand Winery. Han skulle i dag være med til at give sine bedste råd videre.

- Det var rigtig vigtigt for mig, at jeg fik en makker. Jeg gik i kompagniskab med en af landet største frugtavlere meget tidligt. Det var rigtig godt for mig. Det kan være svært i starten at bevare gejst og momentum, og så kan det være rigtig godt at have en makker at sparre med, siger han.

Anders Krogsgaard og Emil Keller skal nu tilbage på skolebænken og arbejde videre med deres ideer, og de tre, der får de bedste idéer, bliver belønnet med et legater fra Nordea Fonden og Danish Agro.

- Jeg skal hjem og vride hjernen, lyder det fra Emil Keller.

Vinderne offentliggøres og modtager til marts.