Landmænd får kursus i førstehjælp for at forhindre dødsulykker

Landbruget er hårdt ramt af dødsulykker. Landboforening vil nu afholde førstehjælpskurser.

Det er ikke ufarligt at være landmand i Danmark. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der dør i gennemsnit syv personer hvert år inden for landbrug, fiskeri og skovbrug i Danmark.

Djursland vil de nu arbejde på at få det tal bragt ned.

For på trods af de mange ulykker kunne DR Nyheder tilbage i marts fortælle, at der bliver ført færre tilsyn i landbruget.

Kilde: Arbejdstilsynet
Kilde: Arbejdstilsynet

Blandt andet derfor har Djursland Landboforening som nogle af de første arrangeret et førstehjælpskursus for deres medlemmer, som efter planen skal afholdes til efteråret.

Det forklarer Hans Gæmelke, der er formand i Djursland Landboforening.

- Det er forfærdeligt, når vi oplever uheld, der gør folk invalide, eller vi ser dødsfald. Det er dét, vi gerne vil forebygge, siger han og fortsætter.

- Samtidig ligger det i baghovedet på flere og flere, om tingene i landbruget kan gøres på en anden måde, så det ikke bliver så farligt at være på arbejde.

Der skal mere end kurser til

På trods af initiativerne på Djursland, er det dog langt fra sikkert, at de mange arbejdsulykker ender med at være fortid i landbruget.

Det mener Hans Thostrup, der er arbejdsmiljø- og teknikrådgiver i landbrugsrådgivningsvirksomheden LMO

- Jeg tror desværre, at der også skal sættes ind andre steder, men det er selvfølgelig altid vigtigt med kurser. Den bedste løsning ville dog være at sætte nogle op for sikkerheden og arbejdsmiljøet på den enkelte bedrift, siger han og fortsætter.

Kilde: Arbejdstilsynet
Kilde: Arbejdstilsynet

Samtidig opfordrer Hans Thostrup til, at der bliver oplyst om risikoen for ulykker til de unge landmænd allerede under deres uddannelse.

- Det er dér, man får lavet afsættet til opførslen i arbejdslivet. Dermed ikke sagt, at det kun er de unge, der er problemet. For hvis du er ældre landmand og har dårlige vaner, så risikerer du også at komme til skade, siger han.

FacebookTwitter