Landmænd på charmeoffensiv: Pluk din egen gratis blomsterbuket

Blomsterstriber langs markerne skal give bedre vilkår til naturen og gratis buketter til trafikanterne. Ny app hjælper på vej.

Der er gratis blomster til alle, lige til at plukke og tage med hjem.

100 midt- og østjyske landmænd har sået en stribe af deres marker til med blomsterfrø, så vejkanterne lige nu springer smukt ud i alle regnbuens farver. Og blomsterne kan plukkes med en saks, der ligger klar ved det skilt, der minder en om at tænke på den lokale landmand, der har plantet blomsterne.

Knud Gammelgaard fra Søballe ved Skanderborg er en af de landmænd, der tilbyder gratis blomster.

- For ligesom at bidrage med noget til fællesskabet og glæde andre. De siger jo, at det er flot med de blomster ude ved vejen, siger han.

- Vi andre vil helst have, at der gror noget korn, vi kan høste, men vi kan også lide, at der er plads til bier og andre ting.

Trine Cecilie Enevoldsen bor i Søballe, og hun tager godt imod naboens initiativ.

- Det første, man ser før byskiltet, er gule solsikker og lilla blomster. Det giver bare en god stemning, og man bliver endnu mere glad for sin lille by, siger hun.

- Det er simpelthen så fint, at alle kan plukke en blomst, hvis de vil det. Og endnu bedre er det for bierne, for dem skal vi passe på.

Ny app viser vej til buketten

De midt- og østjyske landmænd har gennem flere år sået blomster i markkanten. Men nu har deres rådgivningsvirksomhed LMO udviklet en app, som viser alle vej direkte til de gratis blomstrende glæder: "Blomsterstriber - pluk en gratis blomst".

- Når landmanden tager et initiativ som det her, så skal kendskabet til det udbredes. Og det gør vi bedst med en app, siger marketingschef i LMO Jesper Emborg.

- Så har folk mulighed for at sidde i bilen og finde den nærmeste blomsterstribe, køre en lille omvej og have en gratis buket blomster med hjem.

Jesper Emborg lægger ikke skjul på, at blomsterinitiativet også er tænkt som en charmeoffensiv over for de lokale naboer. Og Knud Gammelgaard er enig.

- Vi ved godt, at de tænker på landmanden, når de kører bag os på vejen. Eller den dag, vi leverer noget gylle. Så det er meget rart, at de også tænker på mig, når de plukker blomster, siger Knud Gammelgaard.

Naturfredningsforening: God start

Danmarks Naturfredningsforening anerkender, at landmændenes blomsterstriber langs markerne er et skridt i den rigtige retning.

- Vi synes, at alle tiltag, der kan gavne det vilde derude, er velkomne. Hvis det er det, landmændene vil starte med, så tager vi snakken om, hvordan vi kommer videre, siger seniorvejleder ved Danmarks Naturfredningsforening Thyge Nygaard.

Men naturfredningsforeningen understreger dog:

- Det er ikke nok. Det redder ikke tabet af biodiversitet ude i agerlandet, men det er et godt sted at starte, siger Thyge Nygaard.

LMO-marketingchef Jesper Emborg håber, at endnu flere marker kommer med, og dermed også giver naturen en hjælpende hånd.

- De danske bier er klemt, og det har været med til at tale behovet for blomsterstriber op. Og det er helt klart mit håb, at vi får mange flere blomsterstriber næste år.

Udover appen har LMO også udviklet en hjemmeside, hvor man kan få et overblik over, hvor man kan finde de blomstrende markkanter.

13/07/2018 07:55: Navn på app tilføjet.

Facebook
Twitter