Landsbyer skal undgå at uddø ved at arbejde sammen

Fem steder i landet arbejder landsbyer sammen på tværs af bygrænser, og det giver pote.

Det er blandt andet på Mols, at landsbyer er gået sammen om at bruge ressourcerne bedst muligt. (Arkivfoto).

Små landsbyer, der er på kanten til at uddø, skal ikke nødvendigvis krampagtigt holde fast i eget forsamlingshus og egen sportsplads. I stedet bør landsbyboerne samarbejde på tværs af byerne.

Det viser et projekt, som Realdania og DGI står bag.

Fem steder i landet er landsbyer gået sammen i landsbyklynger, der sammen skal styrke hinanden og egnen. Og det er der rigtig god mening i, fortæller projektchef Stine Lea Jacobi fra Realdania.

- På den måde benytter man hinandens styrker, udfordringer og alle de borgere og ildsjæle, der er i landsbyerne til at udvikle den enkelte landsby ud over det, den kan alene, siger hun.

På Mols er 20 landsbyer begyndt at samarbejde om alt fra menighedsråd og forsamlingshuse til tættere samarbejde med kommunen.

Og det har allerede på få måneder gjort en forskel, forklarer formanden for borgerforeningen på Mols, Jørgen Ørgård.

- Det har været noget af et "wake-up-call" at se, hvor mange ting, der finder sted på Helgenæs og Mols, men der er alt for få, der ved, at de sker, siger han.

- Så der er rigtig god grund til at arbejde sammen for at få det mest optimale fritidsliv, arbejdsliv og liv i det hele taget i området, lyder det fra Jørgen Ørgård.

  • De fem landsbyklynger, der deltager i projektet, er: "Mols i Udvikling", "Landet på Midtfyn", "Vestrum" i Ringkøbing-Skjern Kommune, "Landsbyklyngen i Vordingborg Kommune" og "Landsbyklyngen i Hjørring Kommune.

  • De fem landsbyklynger er pilotprojekter, som løber fra efteråret 2015 til foråret 2016.

  • Realdania og DGI håber, at flere kommuner i fremtiden vil kunne blive inspireret af resultaterne fra pilotprojekterne til selv at skabe flere landsbyklynger.

Facebook
Twitter