Landsret stadfæster dom: Tommy skal i fængsel for at rejse til Syrien og kæmpe mod IS

Tommy Mørck fra Aarhus er som den første dansker kendt skyldig i at opholde sig i en konfliktzone uden myndighedernes tilladelse.

Tommy Mørck tog til Syrien for at kæmpe sammen med den kurdiske bevægelse YPG mod Islamisk Stat Billedet er fra dokumentaren "Forbryder eller frihedskæmper?" på DR.

Vestre Landsret har mandag eftermiddag idømt Tommy Mørck fra Aarhus seks måneders fængsel for ulovligt ophold i et konfliktområde.

Dermed stadfæster landsretten dommen fra Retten i Aarhus fra juni i år.

Den 40-årige aarhusianer er den første dansker, der har været anklaget for at have opholdt sig i et konfliktområde uden myndighedernes tilladelse.

Forud for dommen vurderede Tommy Mørck selv, at han ikke havde oddsene med sig for en frifindelse.

- Chancerne er lige så store, som de var i byretten. Det vil sige, at de er meget, meget små, slog han fast over for DR Østjylland.

Anklageskriftet beskriver op mod 25 rejser til Syrien, hvor aarhusianeren rejste ud for at kæmpe sammen med den kurdiske bevægelse YPG mod Islamisk Stat.

Det er et brud på loven om forbud mod indrejse eller ophold i visse konfliktområder, som trådte i kraft 30. september i 2016.

´Protest mod loven'

Et lovbrud, Tommy Mørck flere gange har erkendt at have begået. Han er dog stærkt kritisk over for loven, for han mener ikke, hans frihed skal begrænses.

Derfor ankede han også dommen fra byretten til landsretten i protest – selvom han altså vurderede sine chancer for frifindelse som værende små.

- Jeg er meget imod selve den lov, jeg er dømt efter, og det er min måde at lave en protest mod loven på, sagde han forud for landsrettens dom.

Tommy Mørck havde derfor også allerede forud for dommen besluttet, at han vil anke sagen til Højesteret, hvis landsretten stadfæstede dommen fra byretten.

Der er en strafferamme på op til seks års fængsel for at rejse ind eller opholde sig i et konfliktområde uden at have fået myndighedernes tilladelse.