Laura og Ida har klippet deres hår af til andre børn: 'Jeg skulle alligevel ikke bruge det'

Frisør og parykmager oplever, at flere og flere donerer deres hår.

Hjemme hos søskendeparret Laura og Ida Jervild på 12 og 14 år fra Horsens, bliver der ikke brugt meget tid på at tørre hår og vikle elastikker omkring det.

De har nemlig begge valgt at få klippet deres lange hår af, så det kunne laves til parykker, der kan glæde sygdomsramte børn uden hår.

For Laura Jervild var det naturligt at gøre, da hendes mor også tidligere har doneret sit hår.

- Jeg følte ikke, at jeg skulle bruge mit hår mere. Derfor kunne jeg lige så godt give det væk, så andre kunne få glæde af det. Alternativet havde været at smide det ud, siger hun og bliver suppleret af mor, Cristina Jervild

- Tanken om genbrug er fantastisk. Så selvfølgelig skulle jeg donere det, da jeg skulle af med en ordentlig lok alligevel.

Flere hundrede hestehaler

Familien fra Horsens er langt fra alene om at lade sig klippe i den gode sags tjeneste. Det fortæller Lise Toftild, der har parykbutikkerne Toftild i København, Aalborg og Aarhus, hvor de designer og fremstiller parykker.

Hun får tilsendt så mange fletninger, hestehaler og rottehaler, at de ikke længere kan være i postkassen. I stedet får hun nu båret en kasse ind fra posten hver dag, som en nyansat studentermedhjælper er blevet hyret til at sortere.

- De seneste fem år har vi set en stor stigning. I begyndelsen fik vi måske én kuvert hver tredje måned. I dag får vi mellem 200 og 300 hestehaler hver måned. Jeg har lige fået to store, tykke fletninger ind. Det er totalt brugbart.

Hos frisøren mærker de også, at det er blevet hit at genbruge hår. Det fortæller Malika Lindemark, som har to frisørsaloner omkring Aarhus.

- Der er kommet mange, mange flere. Der er nok et par stykker om måneden i begge vores saloner, og så kan du bare gange det op med antallet af frisørsaloner i Danmark, siger hun.

0:00

Mange unge smider håret

Ifølge frisøren er det særligt de unge, der beder om at få det afklippede hår med i en pose, så det kan doneres.

- Det er allerflest unge piger. Tit er det fordi, de kender nogen, som har givet dem idéen, siger Malika Lindemark.

De unge pigers hår er samtidig også det mest brugbare, fortæller Lise Toftild.

- Håret må ikke have været kemisk behandlet, siger hun og fortsætter:

- Men jeg synes også, at jeg har lagt mærke til, at det er blevet lidt af en trend at donere håret efter konfirmationen.

Mor Cristina Jervild var den første i familien, der gav det klippede hår til en paryk. (Foto: Rasmus Bruun Kynde)

Og det kan der være en særlig forklaring på, siger den selvstændige trendforsker og forfatter Julia Lahme.

- Det er fuldstændig i tråd med tiden. Vi ser lige nu en meget stor bølge af politisk og socialt bevidste unge mennesker.

- Vi får stor personlig værdi og tilfredsstillelse ved at gøre noget godt i andre menneskers liv, forklarer hun.

Det kan Cristina Jervild sagtens kende. Samtidig glæder det hende også, at hendes døtre er med på trenden.

- Det er godt, at de kan mærke, at hår selvfølgelig er vigtigt for os, og at det betyder noget for vores personlighed. Men også at vi sagtens kan undvære noget af det til nogen, der ikke er lige så heldige som os.

Men selvom håret er væk, så tænker Ida Jervild stadig lidt på det engang i mellem. Ikke fordi hun savner det, men i stedet fordi hun gerne vil se det igen.

- Det kunne da være lidt sjovt, hvis jeg møder den, der render rundt med mit hår, siger hun.

Facebook
Twitter