Laveste antal tuberkulosesmittede nogensinde: Opsøgende indsats virker

I denne uge tager et team ud for at undersøge socialt udsatte i Aarhus. Det virker, viser erfaringer fra København.

Sådan ser det ud i den midlertidige undersøgelsesrum i Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus. (Foto: © Gitte Hansen, Dr Østjylland)

I denne uge er et team med mobilt røntgen-apparat og glas til hosteprøver til stede på væresteder, varmestuer og herberger i Aarhus.

Det nytter nemlig at sende sundhedspersonale på gaden til væresteder og herberge for at opspore tuberkulosesmitte. Det viser erfaringer fra København, hvor der har været en opsøgende indsats siden år 2000.

Sidste år blev der fundet i alt 278 tilfælde af tuberkulosesmittede herhjemme. Det er det laveste antal nogensinde.

Den opsøgende indsats har tilsyneladende været med til at knække kurven, fortæller overlæge på Gentofte Hospital Niels Seersholm.

- Vi regner med, at det er vores indsats, der har gjort, at antallet falder, og at vi ikke finder så mange tilfælde længere, siger han.

Den dødelige sygdom florerer især blandt hjemløse, misbrugere og andre udsatte borgere. Blandt cirka 1.000 udsatte findes der hvert år omkring 12 tuberkulosesmittede. Selvom det måske ikke lyder af mange, er tallet faktisk forholdsvis højt.

- Når man sammenholder det med, at der i Danmark bliver registreret cirka fire per hundrede tusinde, er det en ”pæn gevinst”, om jeg så må sige. Tidligere har vi faktisk fundet nogle flere, så det tyder på, at vi er ved at være til bunds i tuberkulosen, siger Niels Seersholm.

Ifølge Niels Seersholm er de folk, han møder, også meget interesserede i undersøgelserne.

- De er godt klar over, hvad tuberkulose er for en sygdom, og at den dels er smittefarlig, og at man kan dø af den, så de er meget interesserede i at blive undersøgt, for man kan jo dø af det, siger han.

Målet var 100 på en uge - 24 henvendte sig på fire timer

Sygdommen er smittefarlig, og det er de danske regioners ansvar at opspore tuberkulose blandt borgere med særlig høj risiko for sygdommen.

I denne uge er Aarhus kommune og Aarhus Universitetshospital i samarbejde med Region Midtjylland derfor taget ud for at gøre København kunsten efter.

Jane Salby er projektleder for særligt udsatte borgere og medarrangører af den opsøgende indsats. Hun mener, det giver rigtig god mening netop at fokusere på de udsatte borgere.

- Denne her målgruppe af borgere har et svagt immunforsvar, og mange af dem kan risikere at smitte hinanden, mener hun.

Målsætningen er at nå 100 på en uge, men alene på de første fire timer i det midlertidige undersøgelsesrum i Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus kom der 24 gennem røntgenapparatet.

0:00

En af dem er Stefan Nielsen, der bor på gaden. Han ved godt, at sygdommen findes derude, og derfor tager han imod tilbuddet om at lade sig røntgenfotografere og aflevere en spytprøve i Kirkens Korshærs varmestue i Aarhus.

- Jeg tror ikke, jeg har noget. Det er jeg ikke i tvivl om, men det er bedre at være sikker, forklarer han.

Efter testen går der to måneder, inden der er svar på prøverne. Men selvom det er lang tid, er erfaringen fra København, at det lykkes at genfinde de udsatte og at fastholde dem i en antibiotika behandling, der strækker sig over et halvt år.

- Det er meget, meget få, vi må opgive, slår Niels Seersholm fast.