Ledende medlem af nynazistisk forening forbliver varetægtsfængslet

Manden er blandt andet sigtet for at have overmalet en regnbuebænk i Aarhus.

Den jødiske gravplads i Randers blev sidste år udsat for hærværk. (Foto: Casper Dalhoff)

Jacob Vullum Andersen, der er et ledende medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse, er sammen med en formodet medgerningsmand blevet varetægtsfængslet frem til den 5. februar.

Han kærede efterfølgende afgørelsen til landsretten, mens den formodede medgerningsmand frivilligt lod sig varetægtsfængsle i yderligere fire uger.

Jacob Vullum Andersen er sigtet for at have overmalet en regnbuebænk med olivengrøn maling i Aarhus tilbage i juni. Samme sigtelse står en 27-årig formodet medgerningsmand over for.

Det fortæller Janni Lundager, der er kommunikationsrådgiver ved Østjyllands Politi.

- De bliver begge sigtet for at forhåne eller nedværdige andre på grund af deres seksuelle orientering. Den ældste af de to er også sigtet for at have opfordret til hærværk mod en bogcafé i Studsgade i Aarhus, hvor der blev malet på facaden og opsat plakater med forskellige slogans, siger hun.

Bogcaféen hedder Spartakus, og på facaden stod der skrevet: 'Heller død end rød - Spartakus Bogcafé er en fjende af folket!'

Jacob Vullum Andersen skulle angiveligt have forsynet andre med remedier til brug ved hærværket, mens han også skulle have planlagt det via den krypterede tjeneste Signal.

På Nordfronts hjemmeside kommenterede han efterfølgende en artikel om aktionen med ordene: 'Stærk indsats!'

Var allerede varetægtsfængslet

I forvejen var Jacob Vullum Andersen sammen med en anden mand varetægtsfængslet i forbindelse med en sag, hvor mere end 80 jødiske gravsten i november blev udsat for hærværk med grøn maling på Østre Kirkegård i Randers.

Da dommeren i november læste kendelsen om varetægtsfængslingen op, kom det frem, at der var begrundet mistanke mod de to sigtede, da politiet havde fundet olivengrøn maling og pensler samt en sms-udveksling mellem de to, der handler om maling i en ballon.

Ved varetægtsfængslingen i november kærede begge mænd kendelsen til landsretten.

Den Nordiske Modstandsbevægelse

  • Gruppen Den Nordiske Modstandsbevægelse (NRM) er en nynazistisk bevægelse med afdelinger i Sverige, Norge, Danmark og Finland.

  • Selv beskriver de sig som nationalsocialister og ikke nazister, selvom de er inspirerede af Hitlers Tredje Rige. Det fortæller de i en norske NRK-dokumentar fra 2017.

  • De er størst i Sverige, hvor de blandt andet er sat i forbindelse med et bombeangreb i Göteborg i 2016, hvor tre medlemmer fik fængselsstraf.

  • I Danmark viser de sig også ved blandt andet demonstrationer. Blandt andet blev to personer sigtet i april, da en gruppe på op mod 75 svenske nynazister pludselig ville afholde en uanmeldt demonstration i Indre By i København.