Ledigheden skal cykles væk

At cykle til Frankrig og besejre Alpe d'Huez giver tro på job og uddannelse.

Anders Holleufer og Lasse Kjelddahl Storgaard har fundet tro på en fremtid med uddannelse og job gennem JobTour-projektet. - Jeg har ikke været så tilfreds de sidste 10 år, siger Lasse Kjelddahl Storgaard.

Hop i cykelbuksen, bestig Alpe d'Huez - og kæmp dig på den måde hele vejen til uddannelse og job.

Det gør 14 unge ledige i Randers i beskæftigelsesprojektet JobTour.

Tre gange om ugen springer de i sadlen og træner benhårdt mod målet: En cykeltur fra Randers til Frankrig. På papiret en tur på 1790 kilometer, men i virkeligheden nok snarere en rejse for livet.

For flere deltagere har projektet allerede gjort en kæmpe forskel. Det gælder eksempelvis 28-årige Lasse Kjelddahl Storgaard, der har været arbejdsløs længe. Han har haft et hash-forbrug og er blevet udredt i psykiatrien for angst og adhd.

- Her er vi ens i tøjet, og alle er fuldstændigt lige. Ikke som en skoleklasse eller en arbejdsplads. For én der har angst, så betyder det rigtigt meget, at man bliver mødt på en anden måde og er en del af et hold.

Randers Kommune står i samarbejde med Randers FC Jobakademi bag projektet, og Claus Ellermann er projektleder og selv ivrig cykelrytter. Men cykling er kun et middel, understreger han.

- Cykling giver dem en mulighed for at bryde mønstre og få en ny start. At tro på sig selv i et fællesskab om at køre den lange tur til Frankrig, siger han.

Claus Ellermann har allerede oplevet en kæmpe udvikling på holdet.

- Da vi sad her for 12 uger siden, var der ikke én, der sagde noget. Nu snakker og griner de sammen. De bekymrer sig for hinanden og spørger til, om der er noget galt, hvis folk ikke dukker op.

De 14 unge cyklende ledige bliver løbende evalueret og vejledt til job og uddannelse undervejs. Lige nu er fire på vej i job, to er tilmeldt erhvervsuddannelse på Tradium, to skal læse HF og to skal i virksomhedspraktik.

For Lasse Kjelddahl Storgaard handler fremtiden om cykler. I første omgang skal den legendariske tour-spids Alpe d’Huez besejres på turen til Frankrig. Og i baghjulet på den tur venter flere cykler.

- Jeg skal forhåbentligt i erhvervspraktik som cykelmekaniker hos dem, der har samlet vores cykler, siger Lasse Kjelddahl Storgaard, der har fundet troen på fremtiden.