For lidt sne og for mange aftaler: Grønlandske Carl fik en vinterdepression i Danmark

Pilotprojekt ved Aarhus Universitet skal hjælpe grønlandske studerende til at holde fast i studiet.

Carl Florian Sørensen fra Tasiilaq i Østgrønland tager hul på sygepleje-uddannelsen i næste uge. Han har oplevet, hvor svært det er at flytte til Danmark og hilser mentorordning og vejledning til grønlandske studerende velkommen. (Foto: © Flemming Nielsen, Dr Østjylland)

Hjemvé, nul sne om vinteren og besværlige aftaler.

Grønlandske unge, der kommer til Danmark for at læse videre, dropper studiet igen i løbet af det første skoleår i markant højere grad end danske studerende. Men det skal et nyt pilotprojekt ved Aarhus Universitet nu prøve at gøre op med.

Tal fra Forsknings- og Uddannelsesministeriet viser, at godt en fjerdedel – 27 procent - af de grønlandske studerende dropper ud af en videregående uddannelse i løbet af det første år. Det tal er 16 procent for danske studerende.

Så hvordan kan grønlandske studerende bedst støttes i at gennemføre en videregående uddannelse i Danmark langt væk hjemmefra?

Det er det problem, pilotprojektet skal prøve at løse ved at tilbyde forskellige støtteordninger, fortæller læse- og skrivevejleder og projektleder Louise Kold-Petersen.

Vejledning og mentorer

- Vi har tre muligheder for støtte. Den ene er læse- og skrivevejledning. Vi har også trivselsvejledning, hvor man har mulighed for at tale med en uddannet psykolog. Og så kan man blive tilknyttet en mentor, som er en ældre studerende fra det studie, man kommer fra.

Pilotprojektets egne undersøgelser peger på, at der er doblet op på svære omstillingsfaser for de grønlandske studerende, forklarer Louise Kold-Petersen.

- Alle studerende har oplevet, at det at starte på en videregående uddannelse er ressourcekrævende i sig selv. Det er også ressourcekrævende at flytte fra et land til et andet. Det, der så er særligt for denne gruppe, er, at alle de overgange er relevante på en gang, siger hun.

Carl Florian Sørensen kommer fra Tasiilaq i Østgrønland. Han bor i Aarhus og begynder på sygeplejestudiet i Viborg her i starten af september. Men han droppede faktisk ud af gymnasiet i Rønde en periode, før han fandt tilbage til studierne.

Blandt andet fordi, det var rigtigt svært at forholde sig til den danske kalenderkultur.

- Vi har en meget spontan kultur i Grønland, hvor vi bruger meget tid på hinanden i løbet af dagen. Mens det er meget normalt her i Danmark, at man laver en aftale langt fremme i tiden, siger han.

Dansk vinter svær at komme igennem

Den våde og mørke danske vinter var også uvant og svær at komme igennem.

- Jeg droppede faktisk ud af gymnasiet på grund af en vinterdepression. Det er betydeligt mørkere her. Der mangler lidt sne – der virker langt mere lyst om vinteren, når sneen er der, forklarer han.

Derfor vendte han hjem til Tasiilaq.

- Jeg havde monotone job og kunne mærke, at det var ikke det, jeg skulle. Jeg skulle videre i mit liv, og den eneste rigtige måde at gøre det på var at færdiggøre gymnasiet, siger Carl Florian Sørensen.

Så han tog retur til gymnasiet i Rønde efter et halvt års tid, hvor han fuldførte sin studentereksamen og altså i næste uge starter på sygeplejeuddannelsen. Og Carl Florian Sørensen hilser tilbuddet om mentor-ordning og trivselsvejledning velkommen.

- Jeg tror bestemt, at jeg ville have haft gavn af det, da jeg kom til Danmark første gang. Der var brug for en skulder at læne sig op ad.

Aarhus Universitet har fået 485.000 kroner af Forsknings- og Undervisningsministeriet til pilotprojektet.