Lille chip i tøjet skal forhindre demente i at gå fra plejehjem

Chippen låser automatisk dørene for demente på vej ud af plejehjemmet.

Så lille er den nye chip, der kan kodes til at lukke og åbne bestemte døre på et plejehjem. (Foto: Dr Østjylland)

Hvert år fortæller medierne om demente, der går fra deres plejehjem og bliver efterlyst. Nogle gange får turen fatale konsekvenser for den demente.

Det skal en ny chip lave om på. Den kan syes ind i tøjet og skal automatisk låse dørene for de demente beboere, forklarer demensfaglig konsulent ved Demens Centrum Aarhus Anders Kristian Krogager Andersen.

- Døren læser min chip, og når jeg tager i håndtaget, virker det ikke, siger han.

Det er Demens Centrum Aarhus og It-firmaet PCSYS, der har udviklet chipsystemet.

Chippen er er så lille, at den kan syes ind i tøjet uden at genere, og den kan tåle at blive vasket. Det er en prototype, som man håber om få år kan være installeret på plejecentre i Aarhus.

I Aarhus gør man allerede brug af små GPS-sendere, som de demente bliver udstyret med, men de kører alle på batteri og kan fjernes af borgeren.

- Den her chip vil vi være næsten hundrede procent sikre på, at beboerne har med sig, siger Anders Kristian Krogager Andersen. Chipsystemet kan være i drift om kort tid og vil koste omkring 100.000 kroner per plejehjem.

- Det er heller ikke rigtig at betragte som overvågning. Det sporer ikke hele tiden, hvor folk er, og vi kan heller ikke slå op på en computerskærm og tjekke, hvad vedkommende laver, forklarer Anders Kristian Krogager Andersen.

Systemet har også en alarmfunktion, hvis den demente alligevel skulle forvilde sig uden for plejecenterets trygge vægge.

Facebook
Twitter