LISTE 3 stykker natur, der har fået en ansigtsløftning

Mens fornyelsen af Himmelbjerget er til debat, ser vi på tre andre, lignende projekter.

Ofte er det forskellige syn på natur, der skaber konflikter i fornyelsesprojekter. For skal det være vild natur eller et slaraffenland for mennesker? (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det er ikke usædvanligt, at det skaber folkelig modstand, når politikere vil ændre på naturområder, ligesom det er planen ved Himmelbjerget i Ry.

Sådan lyder det fra lektor i biologi ved Københavns Universitet Hans Henrik Bruun.

- Der er mange gange, hvor folk er uenige om, hvorvidt man skal ”tivolisere” naturen, altså at det bliver mere som et tivoli eller en forlystelsespark, forklarer han.

Han fortæller, at der er to forskellige veje at gå, når man vil have flere til at besøge naturområderne. Ifølge lektoren er det nemlig ikke altid løsningen at bygge oplevelsescentre ude i naturen. Vild natur tiltrækker mange, forklarer han.

- Den ene vej er den med at lave det om, så det bliver mere menneskevenligt for folk, der kun kender villavejen eller en park i byen. Den anden vej er at tage folk i hånden og ansætte nogle naturformidlere, der fortæller folk om hugormen eller hvad, der nu er i området. Så man formidler den natur, der er, i stedet for at lave den om.

Han giver her tre eksempler på forskellige måder at forny naturen på for at tiltrække flere mennesker.

1

Møns Klint

Her besøger kronprins Frederik og miljøminister Esben Lunde Larsen GeoCenter Møns Klint i 2017 i anledningen af centrets tiårs jubilæum. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix © Scanpix)

Forskeren husker, da GeoCenter Møns Klint skulle åbne tilbage i 2007. Kritikere mente, at det var for voldsomt at anlægge en stor parkeringsplads og en café i et af Danmarks smukkeste naturområder.

Geocentret ligger på selve klinten og har forskellige udstillinger og aktiviteter som mountainbikeruter på klinten og klatre- og svævebaner i Klinteskoven.

Hans Henrik Bruun fortæller, at centret er velbesøgt, men peger på, at det også havde været muligt at placere det et andet sted i nærheden af den smukke natur i stedet for midt i den.

- Bygningen ligger i et af Danmarks fineste naturområder, og den kunne man jo have lagt hvor som helst, siger han.

2

Filsø

Et af Danmarks største naturgenopretningsprojekter er genskabelsen af Filsø ved Varde. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Et andet sted, hvor man har gjort noget ved et naturområde, er Filsø i Sydvestjylland.

Området var engang var en af Danmarks største søer, men fra midten af 1800-tallet og frem ad flere omgange drænede man området og omdannede det til landbrugsjord.

I 2010 købte Aage V. Jensen Naturfond Filsø for at genskabe søen.

- I dag kommer folk for at se på fugle og søen og vandspejlet. Man kan jo stå på parkeringspladsen nu og se en fiskeørn eller en havørn, og der er sus i skørterne, lyder det fra Hans Henrik Bruun.

3

Mols Bjerge

16 vilde Exmoor-ponyer blev sluppet løs i november 2016 som en del af målet om at gøre naturparken vildere. (© Molslaboratoriet)

I Nationalpark Mols Bjerge på Djursland har man også valgt at gøre naturen vildere samtidig med, at man har gjort den mere tilgængelig med blandt andet vandre- og cykelruter.

I 2016 kom en omdiskuteret ny trappe til den gamle Kalø Slotsruin, hvor man kan nyde udsigten over bugten og ruinen.

Det vakte ellers stor debat, da man ville forny området omkring slotsruinen med planer om et velkomstcenter med tilhørende parkeringsplads. Byggeriet vil tidligst starte i 2020.

Samtidig har man satset på at gøre naturen vildere, og for et par år siden slap man 25 vilde køer og heste løs i nationalparken Mols Bjerge, og samtidig blev den normale naturpleje afbrudt.

Formålet var at øge biodiversiteten ved at lade naturen passe sig selv.

- Det tiltrækker flere besøgende; jeg talte lige med dem i Mols Bejrge i går, og deres indtryk er, at der har været en betydelig besøgsfremgang, siger Hans Henrik Bruun.

- Så hvis man kigger på eksempelvis Filsø eller Mols Bjerge er der kommet en øget turisme ved at lave naturen vildere, ikke ved at lave den mere friseret.