Louise kan studere hjemmefra: Universitet laver ny ordning for corona-udsatte

Ordning beregnet til eliteatleter hjælper nu studerende i risikogrupper.

Teologistuderende Louise Ploug Poulsen kan følge undervisningen i oldgræsk fra sin stue, selvom hun har en kronisk sygdom, der gør, at hun skal blive hjemme. (Foto: Gitte Hansen - DR Østjylland)

- Jeg skal lige have tændt for mikrofonen her – kan I høre mig?

Det kan den medstuderende, og øjeblikket efter fanger mikrofonen på computeren hendes græske gloser og sender dem ud af en medstuderendes højttaler.

Louise Ploug Poulsen er til undervisning i oldgræsk på Aarhus Universitet.

Men hun sidder derhjemme, og hendes medstuderende sidder i et klasselokale på universitetet.

Louise Ploug Poulsen er kronisk syg, og det gør, at offentlig transport og samvær med mange mennesker er en dårlig cocktail.

Hun læser teologi på 3. semester, og hun blev glad, da Aarhus Universitet startede en ny studieassistentordning op. En ordning, hvor studerende, som er i risikogruppen for coronasmitte, kan sidde derhjemme og stadig følge med i undervisningen.

Julie Musaeus Dahl er Louises studieassistent, der hjælper med noter og streaming fra forelæsninger.

- Jeg vil det her studie, og jeg synes ikke, at det var noget alternativ at droppe ud. Det understregede, hvor stor en bekymring, det havde været for mig, at jeg skulle hen på universitetet. At jeg blev så lettet og glad, da jeg hørte det.

Assistent optager og noterer

Ordningen betyder, at Louise Ploug Poulsen har en medstuderende til at være studieassistent, som så er hendes øjne og ører i undervisningen og til forelæsninger. Studieassistenten streamer, optager, deler noter og ringer.

Det er ikke en ny ordning, men den er aldrig brugt i corona-sammenhæng. På universitetet er den tidligere blevet brugt til elitesportsudøvere, som ikke har kunnet være til stede på skolen.

Louise Ploug Poulsens studieassistent er Julie Musaeus Dahl, og hun synes, det er en god ordning.

- For mig er det ikke en ekstra belastning. Det er dejligt, jeg kan få lov til at hjælpe en af mine medstuderende med at komme igennem studiet.

Jens Bundgaard er studierådgiver på Aarhus Universitet og vejleder elitesportsfolk om at studere på universitetet sideløbende med sportskarrieren. Han er glad for, at den velkendte ordning nu kan bruges i en ny sammenhæng.

- Det at kunne følge med i den faglige udvikling i undervisningen er helt vildt væsentligt. Og derfor var jeg glad, da ideen opstod, så vi kunne bruge det redskab til at hjælpe de studerende, som på grund af corona ikke kan komme på campus, siger han.

Studierådgiver Jens Bundgaard håber, at andre universiteter vil lade sig inspirere af erfaringerne fra Aarhus.

Omkring 75 studerende i risikogruppen er foreløbig tilmeldt ordningen.

Kan bruges af andre universiteter

Andre studerende og undervisere skal have klar besked om, hvad præmisserne er. Nogen kan have bekymring om, at eventuelle optagelser bliver delt og misbrugt for eksempel på sociale medier.

Men når først formålet er klart, er der stor opbakning til metoden, forklarer Jens Bundgaard.

Han ser gerne, at andre uddannelsesinstitutioner følger efter.

- Corona er en hård tid, men jeg vil gerne sende et signal til alle uddannelsesinstitutioner om, at man godt kan hjælpe de sårbare studerende i risikogrupper. Så det redskab deler vi gerne ud.

Direktør for organisationen Danske Universiteter Jesper Langergaard synes, at ordningen lyder sympatisk og som noget, flere universiteter kunne være interesserede i.

- Jeg vil tage det op til næste møde, hvor alle studiechefer mødes fra de otte danske universiteter, og få Aarhus Universitet til at fortælle om det. Jeg tror, man rigtig gerne vil høre om det på de andre universiteter.

Hjælper begge parter

De studieassistenter, der hjælper, får også faglig glæde af samarbejdet. Julie Musaeus Dahl føler sig ekstra motiveret til at være engageret i undervisningen.

- Normalt ville man måske have tendens til at blive hjemme, hvis man ikke har fået læst helt op på tingene, eller hvis det bare er lidt mere hyggeligt at være derhjemme. Men jeg ved, at jeg skal yde noget for, at Louise kan komme igennem til undervisningen, så jeg bliver nødt til at tage herop og være forberedt.

Ordningen har gjort en stor forskel for Louise Ploug Poulsen, og hun er glad for, den er kommet op at køre.

- Jeg er simpelthen så glad i dag, fordi jeg er med igen. Det er rigtig hårdt at blive hægtet af, fordi man fysisk ikke kan møde op på campus.

Facebook
Twitter