Lukas har været stoffri i to år: Gavekort, sms’er og snak fristede mere end narko

Den såkaldte MOVE-behandling er brugt til unge misbrugere mellem 15-25 år med stor succes.

19-årige Lukas Birr er en af de unge, der er kommet stoffri ud på den anden side af MOVE-behandlingen. (Foto: Louise Mandrup © DR Syd)

Tre måneder med samtaler, sms'er og gavekort.

Den såkaldte MOVE-behandling er brugt til unge misbrugere i alderen 15-25 år, og en ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet viser, at det lykkes 47 procent af de unge at holde sig stoffri.

Kommunerne har brugt den såkaldte MOVE-behandling, der består af en ugentlig samtale i 12 uger. Derudover får de unge inden hvert møde en sms-påmindelse, og efter hvert andet møde får de et gavekort på 200 kroner.

19-årige Lukas Birr er en af de unge, der er kommet stoffri ud på den anden side af MOVE-behandlingen.

Det er snart to år siden, at han sidst tog narkotika. Dengang levede han et liv med kriminalitet og massevis af hårde stoffer i Aabenraa.

- Det er næsten nemmere at sige, hvad jeg ikke har prøvet. Dengang synes jeg, at det var fedt. Men når jeg føler rigtigt efter, har jeg ikke haft det så godt egentlig.

I dag har Lukas Birr fået sit eget hjem, bil og arbejde på et slagteri. Han fortæller, at han er glad, og at det er hans behandler Kim Filskov Michelsen og MOVE-behandlingen i Aabenraa Kommune, der har hjulpet ham dertil.

- Til at starte med synes jeg ikke, at det var så sjovt at komme hen til Kim. Men gavekortene fik mig motiveret et stykke tid. Så lærte jeg Kim bedre at kende, og senere var det snakken med ham og ikke gavekortene, der motiverede, siger Lukas Birr.

Skolegang er ikke Lukas Birrs stærke side, fortæller han. Men han drømmer om at blive pædagog, så han i fremtiden kan hjælpe unge som ham selv.

Over halvdelen af de unge er stoffri efter 21 måneder

Behandlingsmetoden har gennem de sidste fire år været afprøvet på 460 deltagere i ni kommuner med penge fra Socialstyrelsens stofmisbrugspakke fra 2012.

Op til 58 procent af de unge er stoffri 21 måneder efter, de var igennem MOVE-programmet.

Det er markant bedre end den gængse misbrugsbehandling, hvor det kun er 30-40 procent af de unge, der bliver stoffri.

Professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning i Aarhus fortæller, at det har stor betydning for succesen, at de unge får sms-påmindelser, så de husker at deltage i det ugentlige møde.

Og så er det også vigtigt, at de unge får et gavekort på et par hundrede kroner hver anden gang, de kommer til samtale.

- Dobbelt så mange gennemfører behandlingen, hvis de får gavekort, i forhold til dem, der ikke gør. Gavekort gør ikke folk stoffri i sig selv, men det gør, at de unge kommer. Og så får man mulighed for at kunne påvirke dem til at blive stoffri på sigt, forklarer han.

Under forløbet arbejder man systematisk og i tæt samarbejde med de unge, forklarer professoren.

- Man er hele tiden enige om, hvad man skal, og den unge ved hele tiden, hvad næste træk er, siger han.

Det er vigtigt, at den unge og misbrugskonsulenten sætter nogle konkrete mål for behandlingsforløbet. Det kan både omhandle stoffer og alkohol, men det kan også omhandle det at få sin dagligdag til at fungere.

- Det handler om at komme op om morgenen og møde i skolen i stedet for at sidde og game hele natten, men også nogle sociale ting omkring venner og familie, siger han.

Randers har succes med programmet

I Randers Kommune er de så glade for resultaterne, at de nu bruger MOVE-programmet på de fleste unge misbrugere.

Katrine Vestergaard Nissen, der er afdelingsleder i Rusmiddelcentret i Randers, tror, at succesen blandt andet skyldes, at de unge på forhånd ved, at behandlingen kun varer tre måneder.

- Det er rart at vide, hvad det er, man går ind til, og hvor lang tid, det kommer til at vare, siger hun.

Katrine Vestergaard Nissen fortæller også, at gavekortene er vigtige, fordi de kan bruges til at værdsætte ens pårørende gennem forløbet.

- Det er godt at tale om, hvad det er, man kan bruge gavekortene på. Det kan være, man har en kæreste, der har støttet godt om forløbet, som man har lyst til at give, eller man har lyst til at give noget til sig selv.

Socialstyrelsen vil nu udbrede MOVE-behandlingen til 12-15 kommuner de kommende år, og foreløbigt har 35 kommuner vist interesse.

Det glæder afdelingsleder Katrine Vestergaard Nissen.

- Det synes jeg, er en rigtig god idé. Når vi har så god effekt af en behandling, der er afprøvet i så mange kommuner, så tænker jeg ikke, vi skal sidde resultaterne overhørig, siger hun.

Facebook
Twitter