Lukkede grænser sender prisen på kokain og heroin i vejret

Prisstigninger skaber forråelse blandt misbrugere og hjemløse.

Arkivfoto. Rusmidler som kokain, heroin og hash stiger i pris som følge af corona-krisen, vurderer de hjemløses landsorganisation, Østjyllands Politi og Rigspolitiet. (Foto: Esben Salling © Scanpix)

De lukkede grænser begrænser ikke kun smittespredning af coronavirusset, tilsyneladende forhindrer de også at ulovlige stoffer smugles ind.

Det kan aflæses på købsprisen for euforiserende stoffer som hash, kokain og heroin, som ifølge landsforkvinde for de hjemløses landsorganisation SAND Christina Strauss er steget.

- Indtil videre er priserne steget med cirka 20 procent, og de kommer sandsynligvis til at stige endnu mere, siger hun.

Samme billede genkender Østjyllands Politi, som i perioder i løbet af den seneste måned har oplevet, at stofferne stort set ikke var en del af gadebilledet i Aarhus.

- Det gør selvfølgelig, at prisen også stiger for narkomanerne, som jo desværre skal have deres stof, siger leder af specialpatruljen i Østjyllands politi Kristian Harlev.

Rigspolitiet bekræfter også i et mailsvar til DR den 12. april, at prisen for euforiserende stoffer i gennemsnit er steget over hele landet og fortsat gør det. Rigspolitiet sætter dog ikke procentsatser på.

- Generelt kan det oplyses, at der er konstateret en stigning i priserne på narkotika, og det er Rigspolitiets vurdering, at priserne på narkotika fortsat vil stige i takt med, at flere lande i stigende grad lukker ned for kontakt med omverdenen, svarer Henrik Sønderby, chef for Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet.

Ikke noget at stjæle

Virkeligheden for mange misbrugere er, at de skaffer penge til stoffer på ulovlig vis ved tyveri eller lignende, og også den mulighed er begrænset i øjeblikket, da mange butikker er lukkede og flere bruger mere tid i deres hjem.

Selv om det er svært at have ondt af, at folk ikke kan begå kriminalitet, skaber det en usikkerhed blandt misbrugerne, siger Christina Strauss fra SAND.

- Det skaber en desperation, og det gør, at miljøet bliver endnu hårdere, end det er i forvejen, siger hun.

At prisstigninger ikke er gode for misbrugernes interne forhold i Aarhus, er også oplevelsen hos Østjyllands Politi.

- Det giver en del uro og også nogle konflikter imellem dem. Vi giver selvfølgelig alle de gode råd, vi kan og henviser også til misbrugscenteret, så de forhåbentlig kan få en samtale med dem om at komme ud af deres misbrug, siger Kristian Harlev.

Priserne kan fortsætte med at stige

På det kommunale rusmiddelcenter i Aarhus har man dog ikke i øjeblikket flere i behandling end vanligt, men ifølge afdelingsleder Morten Aagaard er der nogle, der har set prisstigningerne som en kærkommen anledning til at forsøge at blive clean.

- Vi oplever nogle personfortællinger om, at hvis man ikke kan få det, man gerne vil have, så ser man det som en anledning til at tage det skridt, siger han.

Christina Strauss er overbevist om, at priserne vil blive ved med at stige, mens grænsen er lukkede.

Den vurdering deler Østjyllands Politi.

- Fortsætter grænselukningen, formoder vi, at priserne vil stige, men det er svært at sige noget om nu, siger politikommissær Kristian Harlev.

FacebookTwitter