Luna giver de døende en pause fra de tunge tanker

Hospice Djursland har som det eneste hospice en besøgshund tilknyttet. Trygfonden mener, at den idé skal bredes ud.

Luna har kontortid på hospice Djursland hver onsdag. Men den møder gerne op, hvis der er yderligere behov. (Foto: © Anne Kosswska, DR Østjylland)

Hospice Djursland er det første hospice i landet, hvor en besøgshund kommer fast på besøg.

Trygfondens besøgshunde besøger ældre og demente på plejecentre landet over, og det er naturligt, at også alvorligt syge patienter på hospice kan have glæde af besøgshundene. Det siger underdirektør i Trygfonden, Trine Heidemann.

- Det giver lindring og glæde at få lov at røre ved en hund igen. Det kan være man bliver beroliget lidt. Og så er det også en gevinst for de pårørende, f.eks. kan det være en adspredelse for børn, der er til stede.

Trygfonden har hunde tilknyttet 330 plejecentre, og Trine Heidemann mener, at hospice vil være det naturlige næste skridt.

Det første sted er altså Hospice Djursland.

Hunden giver en pause fra tunge tanker

Det er sygeplejerske Lotte Jensens erfaring, at selv meget syge patienter kan have gavn af besøg af besøgshunden Luna - i hvert fald for en kort stund.

- Det er ikke sikkert, de kan huske, at Luna var på besøg. Men det kan give en øjeblikkelig glæde. Og det er øjeblikke vi arbejder med her. Øjeblikke af lindring og øjeblikke af glæde.

Leder af hospice Djursland, Dorrit Simonsen, mener, at Berner Sennen-hunden Luna er som et godt frikvarter.

- Luna kræver opmærksomhed, og det kan give en pause fra de svære, tunge tanker om smerter, og hvad der kommer til at ske.