Lungeforening undrer sig: 'Budskabet om 4. stik er ikke slået igennem'

Blot 3.500 særligt udsatte har fået fornyet vaccination den seneste måned

Der er vaccineret 3.500 særligt sårbare, siden statsminister Mette Frederiksen sammen med sundhedsmyndighederne fremlagde strategien for efterårets coronaindsats. Det er for lidt, mener Lungeforeningen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

De særligt sårbare skulle have muligheden for at få et fjerde vaccinestik, så de kunne være godt beskyttet mod corona, når efteråret kommer.

Det var signalet fra statsministeren og sundhedsmyndighederne på et pressemøde for en måned siden.

Men kun en mindre gruppe af de særligt sårbare har fulgt imod myndighedernes opfordring. Det gælder cirka 3.500 personer på den måned, der er gået siden pressemødet.

Den gang hed det blandt andet, at alle over 50 år skal tilbydes det fjerde stik fra 1. oktober. Plejehjemsbeboere kommer til lidt før og kan få vaccinen fra 15. september.

Og så var der altså et tilbud til dem, der er mest udsatte, hvis de bliver smittet med corona.

- Derfor vil sundhedsmyndighederne allerede nu udvide mulighederne for, at jer, der er særligt sårbare, kan blive revaccineret inden sommerferien, sagde statsminister Mette Frederiksen på det tidspunkt.

'Meget lavt tal'

På den baggrund er 3.500 særligt sårbare revaccinerede siden pressemødet meget få, lyder det fra Lungeforeningens formand, Torben Mogensen.

- Det er et meget lavt tal i betragtning af hvor mange mennesker, der har særlige tilstande, siger han.

Han kritiserer Sundhedsstyrelsen for ikke at informere godt nok.

- Med den spredning, vi trods alt ser med covid i øjeblikket, mener jeg, at Sundhedsstyrelsen skal være meget klar om hvem, der skal have det fjerde stik nu, og hvem der skal vente, siger Torben Mogensen.

74-årige Bente Langballe Griffith fra Aarhus er også forvirret over, om tilbuddet gælder hende. Hun har lungesygdommen KOL og kun 42 procent af sin lungefunktion tilbage og vil gerne have sit fjerde stik snart.

- Jeg har fået at vide, at mine lunger ikke kunne tåle, hvis jeg skulle få corona. Efterhånden har jeg fået de tre vaccinationer, men da det ligger så langt tilbage, er jeg i tvivl om, hvor meget de dækker.

- Det er otte måneder siden, jeg selv fik det tredje stik. Derfor kan jeg ikke lade være med at tænke på, om jeg har så meget ballast med mig lige nu, siger Bente Langballe Griffith, der er KOL-patient. (© PRIVATFOTO)

Lagt ud til lægernes skøn

Der er altså for få af de sårbare, der er blevet vaccineret igen, lyder det fra Lungeforeningens formand, Torben Mogensen.

- Budskaberne er ikke slået ordentligt igennem. Der har jo været meget diskussion om, hvornår plejehjemsbeboerne kan få stikket. Så jeg tror, at der er stor usikkerhed om hvem, de udsatte personer er, som Sundhedsstyrelsen rent faktisk tænker på.

Da myndighederne udpegede 'udvalgte patienter med særligt øget risiko', dengang de første corona-vaccinationer skulle prioriteres i starten af 2021, var gruppen på cirka 240.000 personer.

Men Sundhedsstyrelsen vil ikke sætte tal på gruppen i denne omgang, fordi det i høj grad er lagt ud til de praktiserende lægers skøn, hvem det handler om.

Torben Mogensen mener, at der er brug for informationskampagner om muligheden for fjerde stik til særligt udsatte, og så spiller netop de praktiserende læger en central rolle.

- De er jo nøglepersoner i den her situation i modsætning til tidligere, hvor regionerne stod for vaccinen. Derfor skal de også være fuldt informerede om hvem, der skal have det fjerde stik allerede nu, siger Torben Mogensen.

KOL-patient er usikker

74-årige Bente Langballe Griffith ved i hvert fald ikke, om hun som KOL-patient er omfattet af tilbuddet eller ej.

- Det er ikke godt at vide. Jeg kan kun gisne om det. Det hedder 'de særligt sårbare', og det kan jo være folk med immundefekter eller folk, der får immundæmpende medicin. Det er otte måneder siden, jeg selv fik det tredje stik. Derfor kan jeg ikke lade være med at tænke på, om jeg har så meget ballast med mig lige nu.

Hendes læge kunne heller ikke give en klar besked.

- Hun sagde, at det lå ikke helt klart, hvordan man ville gøre. Men det ville komme i løbet af efteråret, og i tilfælde af, at jeg fik corona, så havde man medicin, der kunne afværge et alt for hårdt forløb, hvor det kunne gå i lungerne.

Professor: Få stik før efteråret

Eskild Petersen er professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, og han mener, at det er vigtigt, at de sårbare kommer i gang med at få fornyet vaccinationen.

- Vi ved, at der har været stigende smittetal både i Danmark og i Europa de seneste uger, og der er en ny variant på vej ind. Så kommer efteråret, hvor vi ved, at en luftvejsvirus spreder sig mere, end den gør om sommeren. Så der er al mulig grund til at få det fjerde stik, hvis man tilhører de sårbare grupper, og det er mere end seks måneder siden, man fik sit tredje.

Bente Langballe Griffith vil forsøge at bestille tid til fjerde stik igen, så snart lægen og hun selv er hjemme fra ferie. Coronatiden med isolation og evig bekymring har hverken været sjov eller sund for hende.

- Jeg ved godt, at det ikke er alle, der har været lige så isoleret, som jeg har været. Men jeg havde en læge, der sagde, at det kunne mine lunger ikke tåle, og min datter blev voldsomt syg af den første bølge, siger hun.

Derfor blev coronatiden præget af isolation.

Bliver skør af være alene

- Det har jeg gjort, at jeg har holdt mig inde, og kun gået tur om morgenen, før der var for mange på gaden. Men man bliver lidt skør af at være alene, alene, alene…

Men det skal ikke opfattes som kritik af myndighederne, understreger Bente Langballe Griffith, for generelt er hun godt tilfreds med, at corona er blevet håndteret, så udsatte personer som hende blev beskyttet.

- Jeg klager ikke. Jeg er stadig dybt taknemlig, men det forhindrer mig ikke i gerne at ville have det fjerde stik.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere Lungeforeningens kritik af, at kommunikationen om muligheden for fjerde stik er for dårlig.