Lyntest før du går ud ad døren: AUH afprøver hjemme-lyntest

Ny kvik-test, der ikke skal tages langt oppe i næsebor, åbner for man kan teste sig selv.

Masser af test kan være vejen til, at samfundet kan åbne igen.

Så Aarhus Universitetshospital er i gang med at afprøve, om en ny type corona-test er så simpel, at folk selv kan bruge den. Og om testen er så god til at opdage smitte, at vi i fremtiden selv kan tage en hjemme-lyntest, før vi går ud ad døren.

Forsøget skal klarlægge, om hjemmetesten kan fange de smittede personer, som allerede er testet positive i PCR-testen, forklarer Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling, der står bag forsøget.

- Hjemmetesten er baseret på en test, der kun skal få centimeter op i næsen. Ellers ville det simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Jeg tror ikke på, at man kan få folk til at lave en test i hjemmet, hvor en podepind skal meget langt op i næsen.

Genåbning kræver massetest

Sundhedsmyndighederne har nemlig åbnet for at bruge en ny type kviktest, der ikke kræver, at prøven bliver taget langt oppe i næseborene, og sundhedsministeren har lovet, at der er 10 millioner af dem på vej.

Forsøget ved Aarhus Universitetshospital går ud på at bede personer, der er ramt af covid-19, om at afprøve hjemmetesten. Personer, der har en positiv PCR-test og altså er smittede, skal afprøve, om testen opfanger deres infektion. Det skal de gøre hjemme hos sig selv, hvor prøvesættet bliver leveret.

Lars Østergaard håber, at forsøget kan åbne for, at mange kan teste sig selv og få resultatet derhjemme, så flere kan testes på kort tid. Forsøget har været i gang i et stykke tid men møder udfordringer, fordi smittetallet i øjeblikket er lavt.

- Lige nu er der heldigvis ikke så mange positive test i Aarhus, og det kræver et vist antal for, at man kan finde ud af, hvor god den her hjemmetest er til at finde dem, der også er testet positive i en PCR-test, siger Lars Østergaard.

Håb om at komme i skole

På Mørke Skole har 12-årige Christian Vind store forventninger til den nye test. For to test om ugen er en del af regeringens plan, hvis skolerne skal genåbne for de ældre elever fra 1. marts.

- Jeg vil gerne have to test, hvis det er dem, der ikke skal langt op i næsen. Ellers tror jeg ikke, at jeg er klar til det endnu, siger han.

Christian Vind har nemlig fulgt med i nyhederne. Og han har hørt om næse-test med en lang pind, der føles ubehageligt. Til gengæld har han stor tiltro til den nye hurtigtest, der ikke skal længere op i næsen end en pegefinger, når der er noget, der klør.

- Den vil jeg gerne tage, hvis det var, siger han.

Testkit leveres til coronasmittede

Bettina Kroghede fået jobbet med at køre rundt med et testkit til folk, der er testet positive. Testen hænger hun på dørhåndtaget - men link til en video følger med, hvor hun instruerer.

Udover at en hjemmetest vil være nem og bekvem for os alle sammen, ser hun som tidligere salgschef også en god forretning i det.

- Hvis det nu viser sig, at man faktisk kan få valide resultater ud af at teste sig derhjemme, så tænker jeg, at det er noget, virksomheder godt vil investere i til deres medarbejdere.

Det håber Lars Østergaard også.

- Man kunne godt forestille sig et scenarie, hvor man tester sig selv hjemmefra, før man går ud. Hvis man så er positiv, når man ikke at smitte nogen udenfor sit eget hjem, siger han.

Men der er ting, der skal på plads først, understreger han.

- Lige nu er vi der, hvor vi skal finde ud af, hvor godt de hjemmetest virker. Hvem er det, der skal bruge dem? Kan folk finde ud af dem? Og hvilken placering har de så i den overordnede teststrategi i Danmark med henblik på at sikre en god genåbning?

Firma håber på gennembrud

Lyntesten i forsøget har et firma i Risskov lavet siden efteråret, forklarer direktør Mikkel Sønderup fra DNA Diagnostics.

- Vi har solgt den til en del virksomheder herhjemme, som har testet deres medarbejdere. Og de har ikke syntes om at skulle have vatpinden langt op i kraniet. Vi har også solgt den i stor stil i udlandet, hvor man har brugt denne type test længe.

I Storbritannien, der tester massivt, kan virksomheder ifølge Mikkel Sønderup slet ikke deltage i offentlige udbud med den type af test, der skal langt op i næseborene.

- Vi har desværre ikke hørt fra de danske sundhedsmyndigheder, men vi har rakt ud til dem, efter at de har anerkendt, at denne type er næsten lige så sensitiv som den, man har brugt hidtil. Så vi håber selvfølgelig, at vi som dansk virksomhed kan blive en del af test setuppet herhjemme, siger Mikkel Sønderup.

Hjem bliver testcentre

- Potentialet er jo stort. Bliver den godkendt som hjemmetest, så går vi fra at have Falcks mange fine mobile testcentre til, at hver bolig kan blive et testcenter. Det vil gøre, at vi kan sende vores børn i skole igen, og jeg har selv efterskole- og gymnasieelever derhjemme, der er ved at dø over ikke at komme i skole.

Christian Vind fra Mørke Skole er enig. Han vil gerne tilbage i skole og være fysisk sammen med resten af 5.a.

- Jeg savner det rigtigt meget. Også det sociale med at være oppe i klassen og holde de normale frikvarterer sammen igen. Jeg synes, at det er lidt kedeligt herhjemme, når man ikke rigtigt kan se nogle af sine venner.